Blanenská atletka Pavla Štoudková je mistryní ČR v běhu na 800 metrů

20. února 2023, sport, přečteno: 1536×

Hned dva cenné kovy získala v neděli 19. února na halovém mistrovství České republiky mužů a žen Pavla Štoudková. Reprezentantka hájící barvy Atletického klubu Ludvíka Daňka Blansko si v ostravské hale nejdřív zaběhla pro zlato na trati dlouhé 800 metrů, ke zlatu pak vzápětí přidala i bronz v běhu na 1500 metrů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Postup do nedělního finále si Pavla Štoudková zajistila v sobotním rozběhu. Finálový závod na 800 metrů byl rozběhnutý velmi svižně. V jeho druhé polovině Pavla převzala iniciativu, posunula se do čela a stupňovaným tempem si doběhla nejen pro mistrovský titul, ale zároveň také pro své osobní maximum. Čas 2:05.32 se současně stal letošním nejlepším ženským výkonem v ČR.

„Nějakou přísnou životosprávu moc nedodržuji, ale trénovala jsem hodně, určitě každý den, několikrát týdně i dvoufázově. Trochu jsme z tréninku ubrali až těsně před Ostravou. Ve finále se pak podařilo vše, co mělo, zvládla jsem to fyzicky, v pohodě byla i psychika a koncentrace,″ zhodnotila zlaté finále Pavla Štoudková.

„Na podzim jsem se vrátila ke svému původnímu trenérovi, Jiřímu Sequentovi, měla jsem možná i díky tomu čistou hlavu,″ poodhalila zákulisí úspěchu na osmisetmetrové trati devatenáctiletá běžkyně.  

O necelých devadesát minut později nastoupila blanenská atletka ke svému druhému finálovému závodu na 1500 metrů. Z počátku takticky vedený souboj změnila Pavla v duchu předchozího závodu a na posledních pěti stech metrech ukázala svoji formu. Statečným výkonem proti odpočatým soupeřkám si zasloužila bronzovou medaili v této disciplíně.

„Poté, co jsem už měla jisté zlato z osmistovky, jsem asi byla na startu závodu na 1500 metrů psychicky víc v pohodě, fyzicky to ale bylo přece jen dost náročné. Tabulkově jsem byla čtvrtá, tak jsem za bronz ráda,″ připustila studentka rájeckého gymnázia. 

FOTOGALERIE
Blanenská atletka Pavla Štoudková je mistryní ČR v běhu na 800 metrů

Blanenská atletka Pavla Štoudková je mistryní ČR v běhu na 800 metrů, časem 2:05.32 vytvořila své osobní maximum, jde o letošním nejlepší ženský výkon. FOTO: Soňa Maléterová a Jiří Marek

Celkem fotografií:  7

Bujaré oslavy ale teď nechystá. Hned po nočním návratu z Ostravy zamířila v pondělí ráno do školy. „Měla jsem jít na sedmou, to jsem nezvládla, potřebovala jsem si trochu odpočinout. Velkou tréninkovou pauzu ale nechystám, v létě bych se ráda nominovala na mistrovství Evropy, k tomu mi chybí ještě vteřina a to je vcelku dost,″ poodhalila letošní maturantka.

Pro mladou běžkyni je zisk mistrovského titulu a bronzová příčka k tomu v závodě žen dosavadním vrcholem její kariéry. „Úspěchy měla Pavla i dřív, mám radost, že se daří i teď, kdy už běhá ve vyšší kategorii,″ doplnil otec Zdeněk Štoudek, který spolu s manželkou dceru na všechny závody doprovází. 

Pavla Komárková

Ondřej Ellinger, předseda Atletického klubu Ludvíka Daňka Blansko

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení