Žáci ZŠ Salmova opět vyrazili do baseballového světa

18. března 2023, sport, přečteno: 754×

Žáci ZŠ Salmova Lukáš Hanák a Martin Fajmon v loňském roce procestovali s baseballem půl světa. Hráli evropské finále Little League v Nizozemí, získali stříbrné medaile na ME ve Vídni a v srpnu odjeli na Tchai-wan, kde skončili na Mistrovství světa žáků na 9. místě. Letošní baseballová sezóna teprve začíná, ale někteří současní i bývalí žáci ze „Salmovky“ už jsou zase v akci v různých koutech světa.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Lukáš Kincl, žák osmého ročníku a hráč Olympie Blansko, se ve dnech 17. – 28. února zúčastnil výběrového tréninkového kempu pro nejlepších 50 evropských baseballových hráčů ve věku 15 – 18 let. Kemp probíhal ve skvělých klimatických podmínkách na Tenerife, největším ze sedmi Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu.

Lukáš Kincl trénoval na ostrově Tenerife. FOTO: archiv školy

Lukáš hraje v klubu i v reprezentaci především na pozici catchera (chytače) a je výborný pálkař. Právě dobrými výkony na pálce zaujal nejen skauty americké Major League, ale také hledače talentů z německých klubů. Lukášovým cílem je ale po skončení povinné školní docházky získat sportovní stipendium na některé z amerických škol, nebo splnit si sen a podepsat smlouvu s některým z klubů MLB.

S japonskými fanoušky na stadionu v Tokiu. Ondřej Konvalinka první zleva. FOTO: archiv školy

Dvou i třífázový tréninkový cyklus na Tenerife byl sice náročný, ale Lukáš si našel čas i na koupání v oceánu a malou prohlídku ostrova. Nejvíce se mu líbil místní karneval, který svou atmosférou prý připomíná ty brazilské.

Další, tentokrát bývalý žák ZŠ Salmova Ondřej Konvalinka je nyní jako člen vedení výpravy reprezentace České republiky v japonském Tokiu na nejprestižnější akci roku World Basebal Classic, které se hraje jednou za čtyři roky jako mistrovství světa. Ondra si úžasnou atmosféru turnaje a setkání se světovými sportovními hvězdami užívá. Přispívá k tomu i to, že český národní tým se stal miláčkem japonského publika a obdiv si získal i u nejlepšího současného hráče světa Japonce Shohei Othaniho.

Jaroslav Krejčíř, ZŠ Salmova

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení