Blíží se Den melanomu. Zájemcům vyšetří lékařky mateřská znaménka bez objednání

20. dubna 2023, ostatní, přečteno: 798×

V blanenské nemocnici se v pondělí 24. dubna uskuteční Den melanomu. Lékařky kožního oddělení ve 4. podlaží lůžkové části nemocnice zkontrolují zájemcům mateřská znaménka pomocí manuálního dermatoskopu. Zdravotníci by tímto rádi upozornili na důležitost prevence melanomu, jelikož pravidelné kontroly pigmentových znamének mohou problém odhalit včas a pomocí následného chirurgického zákroku předejít větším komplikacím a následkům.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zájemci mohou přicházet v tento den bez objednání době od 7:30 do 14:00hodin. „Zachytíme-li podezřelý útvar, objednáme pacienta k potřebnému zákroku k nám na kožní nebo předáme do další péče chirurgům. Rizikovým pacientům doporučíme, aby vyšetření absolvovali pravidelně v určitém intervalu, případně aby se objednali k vyšetření digitálním dermatoskopem. Při kontrole se zaměřujeme i na další kožní nádory – basaliomy, spinaliomy, či na ostatní rizikové útvary,“ popsala vedoucí lékařka kožního oddělení Petra Vidourková.  

Zájemci si mohou nechat vyšetřit mateřská znaménka. FOTO: Marie Kalová

Pacienti se mohou objednat také na kterýkoli jiný termín prostřednictvím recepce kožního oddělení na tel. č. 516 838 365. Ke zlepšení diagnostiky znamének je možné využít vyšetření digitálním dermatoskopem. Ten upřesní aktuální diagnostiku a obraz s provedenou analýzou znamének se uloží pro další srovnání v čase. Toto vyšetření je zpoplatněné, ale většina zdravotních pojišťoven na něho přispívá v rámci preventivních programů. Je bezbolestné, nezátěžové a je možné s jeho pomocí vyšetřit děti i těhotné.

„Kromě pravidelných prohlídek nezapomínejte také na základy bezpečného chování na slunci a nedovolte sluníčku, aby vás spálilo. Vyvarujte se přímému pobytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou, vyhledávejte stín, kryjte se před slunečním zářením oděvem. Noste sluneční brýle, používejte širokospektré fotoprotektivní prostředky, které chrání před UVA i UVB spektrem, malé děti nevystavujte slunci vůbec, nechoďte do solária,“ radí lékařka. 

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů; na toto onemocnění v Česku ročně zemře 350 až 400 nemocných. Jako u mnoha dalších nemocí je i v tomto případě efektivní ochranou zejména prevence, kterou zajistí pravidelné kontroly u kožního specialisty.

„Jsem ráda, že se Nemocnice Blansko k Evropskému dni melanomu opět připojuje. Prevence
je podobně jako u řady dalších nemocí nejefektivnější ochranou, která může zachránit život,“ uvedla místostarostka Lenka Dražilová.

Kromě preventivních prohlídek je důležité i samovyšetřování pacientů. Pokud nějaké znaménko začne rychle měnit tvar, je neohraničené, má nestejnoměrnou barvu, vypadá jako nepravidelná hnědočerná kaňka, je třeba co nejdřív vyhledat lékaře.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení