Sezonu v Moravském krasu zahájili rekordem: 465 korunovaných turistů a patnáct psů

3. dubna 2023, cestovní ruch, přečteno: 1418×

Ustavení nového českého rekordu odstartovalo letošní turistickou sezonu v regionu Moravský kras a okolí. Na nádvoří černohorského pivovaru se sešli korunovaní turisté. Do České knihy rekordů se nakonec dostane zápis, že lidí vybavených korunou či korunkou bylo 465 a k tomu ještě patnáct psů. Setkání jako tradičně pořádala města Blansko a Boskovice a také Pivovar Černá Hora ve spolupráci s Klubem českých turistů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do rekordu se započítávali všichni příchozí, kteří měli jakoukoliv korunu či korunku na hlavě, s výjimkou korunové mince. Stejně jako v minulých ročnících této recesistické akce si turisté při přípravě na rekord dali záležet. K vidění byly ozdoby hlavy od papírových, textilních či pletených až po korunky vyrobené z proutí, perníku, kovu nebo z pivních tácků, víček a plechovek. Nechyběly ani koruny stromů nebo zubní korunky. Majitelé těch nejoriginálnějších doplňků získali jako tradičně odměnu, stejně jako nejmladší nebo nejstarší účastníci.

„Já sem na tuto akci jezdím hrozně rád, protože to je pro mne velká radost. Přijde mi, že do Černé Hory přicházejí lidé, kteří jsou úplně v klidu a v pohodě. Je skvělé vidět, jakou jste si dali s korunkami a korunami práci,“ prohlásil Miroslav Marek prezident Agentury Dobrý den, která spravuje Českou knihu rekordů a Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov.

„Chtěl bych, aby ta akce ještě hodně dlouho pokračovala, protože nejenom že zahájení turistické sezony, ale vůbec celé toto setkání je radost. Chtěl bych vyzdvihnout vás všechny, kteří jste prošli tou pivovarskou bránou a zaregistrovali jste se u stánku, i vás, kteří jste tady strávili ty dvě hodiny s korunou na hlavě, protože to je přesně to, co nás tady všechny spojuje a je to to, kvůli čemu se tyto akce dějí,“ dodal Marek.

Nový rekord byl inspirovaný odkazem blanenského vynálezce a inovátora Kašpara Krásy Blanenského. O tomto souputníkovi Járy Cimrmana se traduje, že jde o korunovaného krále českých turistů, který výlety po značených trasách v Moravském krasu a okolí propagoval dlouho před založením Klubu českých turistů.

Do Černé Hory se turisté mohli vydat pěšky. K dispozici měli z Blanska tři trasy různých délek od 8 do 20 kilometrů. Další dvě trasy startovaly z Boskovic. Na start z Blanska odvezl výletníky autobus. Osmikilometrovou trasu z Hořic absolvoval například i penzista Bedřich Knoflíček z Brna, který zatím nevynechal ani jedno zahájení sezony v Černé Hoře.

„Zahájení turistické sezony v Černé Hoře se účastním už po patnácté. Nejvíce si pamatuji ročník s tématem vesmírných turistů. Tehdy jsem si na sebe jako jediný oblékl vlastnoručně vyrobený skafandr. V paměti mi utkvěly i ročníky s hřebenovou túrou a s klikou. Jednou mě dokonce i ocenili,“ uvedl Bedřich Knoflíček.  

FOTOGALERIE
Zahájení turistické sezony v regionu Moravský kras a okolí 2023

 Zahájení turistické sezony v regionu Moravský kras a okolí 2023. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  119

Sčítání „korunovaných“ turistů v pivovaru začalo s úderem poledne a trvalo následující dvě hodiny. Každý z příchozích, který byl započítán, získal poukaz na nápoj a grilovanou klobásu zdarma. Během odpoledne na nádvoří hrála kapela Netopýr, lidé mohli také vyrazit na komentované prohlídky pivovaru nebo se dozvědět něco o letošních novinkách v cestovním ruchu v regionu Moravský kras a okolí.

Sezonu symbolicky zahájilo zakrojení prvního turistického salámu, které společně provedli starosta Blanska Jiří Crha, boskovický místostarosta Lukáš Holík a Tomáš Hádler z černohorského pivovaru.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení