Zdravotníci zvou ženy k vyšetření prsu

4. dubna 2023, ostatní, přečteno: 759×

Blanenská nemocnice připravuje na sobotu 15. dubna speciální akci nazvanou Mamoden v Nemocnici Blansko s podtitulem Dámská jízda na vlnách prevence. Od 9 do 16 hodin mohou na radiodiagnostické oddělení přicházet ženy bez věkového omezení a nechat se vyšetřit mamografem nebo ultrazvukem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zdravotníci budou provádět preventivní i diagnostická vyšetření. Preventivní u žen, které se cítí zdrávy a nemají žádné příznaky onemocnění. Dělá se buď v režimu samoplátce (v tento den za zvýhodněnou cenu), anebo je hrazeno zdravotní pojišťovnou v rámci mamografického screeningu, na který mají nárok ženy nad 45 let jednou za dva roky. Diagnostické vyšetření podstoupí ženy, které si myslí, že mají v prsu něco, co tam nepatří, nahmátly si například nějakou bulku či objevily asymetrii. Toto vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou.

„Nasměrováním této akce na sobotu chceme vyjít vstříc těm, kdo přes týden pracují a těžko si plánují různá vyšetření u lékaře, dále třeba ženám, které nechodí na pravidelné preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři nebo gynekologovi. Vezměte maminky, babičky, sestry, sousedky, kamarádky apod. a udělejte si dámskou jízdu, jak ostatně napovídá podtitul akce,“ zve lékařka Andrea Trunkátová, která má v blanenské nemocnici na starosti mamografický screening.

Je potřeba se na Mamoden objednat? Je to lepší pro minimalizaci čekací doby. Obzvláště pokud budou ženy přicházet ve skupinkách. „Proto prosíme o zaslání zprávy na e-mail mamo@nemobk.cz – stačí, když napíše jedna klientka ze skupinky počet žen a preferovaný čas a zanechá kontakt (e-mail, telefon), na který se ozveme s potvrzením času. Komu více vyhovuje telefonický kontakt, může zavolat vždy ve středu od 14 do 15 hodin na tel. č. 516 838 184. Pokusíme se vyšetřit i ženy, které přijdou bez objednání – ale budou muset počítat s čekáním,“ říká lékařka.

V tento den bude jednotná cena vyšetření 500 korun. Jde o zvýhodnění oproti běžnému provozu, kdy ultrazvuk stojí 500 Kč a mamograf 800 Kč. Zdravotní pojišťovny zpravidla na tento druh prevence přispívají, jen je třeba si předem ověřit u své pojišťovny výši příspěvku a to, zda má na něj klientka aktuálně nárok (jestliže jej již třeba nemá pro dané období vyčerpaný).

A proč je prevence rakoviny prsu tak důležitá? Obecně většina nádorů, které se odhalí včas, se mnohem snadněji léčí a mají lepší prognózu. Ale ne všechny – například rakovina slinivky je agresivní od samého začátku. Ovšem když najdeme opravdu malý nádor v prsu v jeho počátečním stádiu, uvádí se 98% pravděpodobnost vyléčení. Mamograf dokáže odhalit i přednádorová ložiska. A toho je škoda nevyužít.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení