Knihovna zahájila pasování prvňáčků. Do čtenářského stavu jich povýší přes dvě stě

30. května 2023, ostatní, přečteno: 855×

V blanenské městské knihovně tento týden začalo pasování prvňáčků na čtenáře. V úterý 30. května dopoledne se v dětském oddělení Městské knihovny Blansko sešli žáci a učitelé prvních tříd i rodiče malých žáčků ke slavnostnímu obřadu povýšení do čtenářského stavu. Během června složí čtenářský slib prvňáčci ze všech čtyř základních škol v Blansku.

Pasování čtenářů je součástí projektu Knížka pro prvňáčka určeného na podporu čtenářství. Ten každoročně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

pasovani2-58187-1629_800.jpg

Čtenáři dostali diplom a knihu Zuzany Barilové Křeček v letu. FOTO: Leona Voráčová

„Děti k nám minimálně dvakrát v průběhu prvního školního roku přijdou na návštěvu na libovolné téma, v červnu potom vždy připravujeme slavnostní pasování. Důležitou součástí projektu je právě navázání spolupráce se školami. Tímto ukážeme dětem, že tu knihovna je a že k nám mohou kdykoliv přijít. Na tuto spolupráci potom třídy navážou v dalších letech,“ přibližuje myšlenku projektu vedoucí dětského oddělení městské knihovny Barbora Alexová.

Po čtyři úterky na přelomu května a června navštíví městskou knihovnu celkem 238 prvňáčků. Letos už absolvovali slavnostní pasování žáci ze Základní školy Dvorská. Následovat je budou děti ze škol Salmova, Erbenova a TGM.

Scénář pasování malých čtenářů je předem daný. Po úvodním přivítání čeká děti složení čtenářského slibu a poté každý žák prokáže své umění přečtením krátkého textu, který si vylosuje. Teprve poté je slavnostně pasován do řádu čtenářů.

První letošní čtenáře pasoval v roli rytíře starosta města Jiří Crha, do jehož gesce fungování městské knihovny spadá. Každý prvňáček si ze setkání kromě diplomu odnesl vlastní knihu, která se vydává speciálně pro tuto příležitost.

„V rámci projektu vychází speciální kniha pro prvňáky napsaná přímo pro tento projekt. Vždy je podmínkou, že ji napíše český autor a ilustruje český výtvarník. Letos je to kniha Křeček v letu autorky Zuzany Barilové s ilustracemi Markéty Vydrové,“ dodává Barbora Alexová.

FOTOGALERIE
Knihovna přivítala první malé čtenáře

První pasování čtenářů proběhlo v úterý 30. května. FOTO: Leona Voráčová

Celkem fotografií:  19

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů