V Blansku uctili památku obětí druhé světové války

8. května 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1019×

Zástupci vedení města, blanenští skauti a veřejnost si v pondělí 8. května připomněli 78. výročí konce druhé světové války a uctili památku jejích obětí. Pietní akt se konal v parčíku v Masarykově ulici.

Na státní svátek Dne vítězství v pondělí 8. května se sešli blanenští občané a zástupci města, aby slavnostně položili věnec k pomníku obětem druhé světové války a společně uctili jejich památku. Sváteční projev pronesla místostarostka Lenka Dražilová. Připomenula v něm průběh závěrečných dnů války před osvobozením Blanska, především masivní německý útok a bombardování 25. dubna 1945, kdy zahynulo 22 občanů našeho města.

„Mír je něco, co je potřeba udržovat a za co je v případě potřeby nutné bojovat. Mezi námi jsou stále pamětníci, kteří válečné běsnění zažili na vlastní kůži, mnozí z nás přímo v našem městě. Zejména na konci druhé světové války pocítili i obyvatelé Blanska a nejbližšího okolí přímo dopady bojů. Vítání osvoboditelů a oslav konce války se mnozí nedočkali, mezi nimi ani 27 z těch, které zatklo a odvedlo Gestapo. Prosím proto tichou vzpomínku, věnovanou všem, kteří ve 2. světové válce padli a kteří v ní bojovali, ale i těm, kteří se neváhali postavit na odpor proti násilí a bezpráví. Na ně bychom neměli nikdy zapomínat,“ uvedla v projevu místostarostka Lenka Dražilová.

den-vitezstvi-34227-3028_800.jpg

Zástupci města a blanenská veřejnost si připomenuli Den vítězství. FOTO: Leona Voráčová

Vzpomínkového aktu, který se konal u památníku obětem druhé světové války v parčíku v Masarykově ulici, se zúčastnili také místostarosta města Ivo Stejskal, radní Petr Rizner a blanenští zastupitelé. Čestnou stráž drželi blanenští skauti a hudební doprovod zajistila Dechová hudba Blansko. 

„Nedaleko nás stojí socha Rudoarmějce, připomínka toho, že Blansko osvobodily jednotky Rudé armády. Oslavy zmiňující zásluhy ruských vojáků jsou v kontextu aktuálních bojů probíhajících na Ukrajině mnohými vnímány negativně. Domnívám se ale, že historii nelze ohýbat ani přepisovat. Památku těch, kteří se postavili na odpor nacistické agresi a na konci války se zasloužili o osvobození našeho města je vhodné a potřebné si neustále připomínat. Navzdory tomu, jak moc nesouhlasíme se současnou ruskou agresí na Ukrajině. Proto jsem ráda, že jsme se dnes sešli a že si Den vítězství připomínáme,“ připomenula místostarostka.

FOTOGALERIE
V Blansku uctili památku obětí druhé světové války

Blanenští uctili památku obětí 2. světové války. FOTO: Leona Voráčová

Celkem fotografií:  16

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů