V zámeckém parku bude opět Férová snídaně

11. května 2023, ostatní, přečteno: 1177×

V sobotu 13. května 2023 se v blanenském zámeckém parku uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Blansko se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a musí čelit dopadům klimatické změny.

Na to reaguje systém Fairtrade. Pěstitelé ze zemí globálního Jihu si díky němu mohou vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Férová snídaně v zámeckém parku v Blansku FOTO: Stanislav Komínek

Princip snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být fairtradový čaj, káva či džus, domácí koláč nebo bábovka s fairtradovým kakaem a cukrem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

„Těším se na společný piknik s přáteli a rodinou. Minulý rok se nás v parku sešlo kolem osmdesáti a bylo to nás příjemné strávení sobotního dopoledne. Navíc jsme svou účastí ukázali, že si vážíme práce lidí daleko od nás, kteří pro nás pěstují plodiny. Letos plánuji upéct buchtu z fairtradového kakaa a těším se na fairtradový kvíz,“ uvedla loňská účastnice blanenské snídaně Michala Dlapová.

Akce se koná v Česku již po dvanácté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. V Blansku proběhne již po dvanácté, a to od 10:00 hodin v zámeckém parku, případně za deště v podloubí blanenského zámku.

„Férová snídaně je největší česká akce na podporu odpovědné spotřeby. Do organizace tohoto komunitního pikniku se hlásí dobrovolníci a právě díky jejich energii se loni po dvou covidových letech sešlo celkem na 140 místech přes 5700 lidí. Fairtrade není jen certifikační systém, ale globální hnutí, které spojuje miliony pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky s miliony spotřebitelů a aktivních lidí ve světě. Jsem rád, že zájem o pořádání akce se u nás dlouhodobě drží a společným úsilím můžeme přispívat k lepším životům pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů,“ uvedl Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Fairtrade Česko a Slovensko

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení