Sportoviště s umělým povrchem čeká údržba, dětská hřiště doplnily nové prvky

19. června 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1086×

Ve městě začala pravidelná údržba veřejných hřišť s umělým povrchem. Během ní pracovníci odborné firmy ze sportovišť odstraní nečistoty, vyčistí a dosypou písek anebo aplikují ochranný postřik. Pravidelnou údržbou projdou hřiště v místních částech Klepačov, Olešná a Dolní Lhota a na sídlišti Písečná. Úpravy a doplnění prvků čekají také dětská hřiště.

K degradaci umělého vlasu v povrchu a znečištění vysypaného křemičitého písku dochází na sportovištích vlivem času i jejich používání, řešit je třeba také čištění okrajů hřišť, které zarůstají mechem.

Údržba hřiště s umělým povrchem na Klepačově. FOTO: Michal Záboj

„Snažíme se prodloužit životnost sportovišť s umělým povrchem ve městě. Údržba se proto provádí každoročně. Po regeneraci se obnoví původní vlastnosti povrchu a sportování jsou tak bezpečnější,“ vysvětlil vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

Pravidelná údržba sportovišť s umělým povrchem začala na Klepačově. Další hřiště budou následovat v příštích dnech.

„Během údržby ručně a mechanicky odstraníme hrubé nečistoty a plevele a mechy.  Pomocí speciálního SMG stroje pak narovnáme umělý vlas, vyčistíme původní křemičitý písek, který se následně vrací zpět do povrchu. Dle potřeby také písek dosypeme a vše zapravíme. Na hřiště se také aplikuje chemický postřik proti mechům a plísním,“ popsal Tomáš Žvak z firmy Clean & Play, která údržbu v Blansku letos provádí.

Údržba na čtyřech sportovištích s umělým povrchem město letos přijde na necelých 47 tisíc korun. V pěti až osmi ročních intervalech navíc povrchy hřišť procházejí celkovou regenerací, při níž dochází k hloubkovému čištění vodním tlakem i kompletní obměnou písku. Minulý rok se takto zregeneroval povrch na Klepačově.

Pravidelná údržba probíhá také na dětských hřištích ve městě. Úpravy se provádějí na základě revizních zpráv, které každoročně ke každému hřišti vypracovávají odborníci.

„Jedná se o drobnější opravy, například utažení šroubů nebo výměnu poškozených částí pryžového povrchu a nátěry, ale také o větší opravy jednotlivých herních prvků. Pravidelně se také doplňuje písek do pískovišť,“ podotkl Milan Vítek.

FOTOGALERIE
Hřiště s umělým povrchem projdou pravidelnou údržbou

Nová skluzavka s prolézačkou na dětském hřišti na sídlišti Zborovce. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  6

Ve městě ale vznikají zcela nová dětská hřiště a na těch stávajících se doplňují herní prvky. Minulý rok přibyly nové atrakce například v ulicích Palackého a Dvorská nebo v rekreační oblasti Palava. Loni se otevřelo nové hřiště na Sportovním ostrově, na nábřeží Svitavy v ulici Svatopluka Čecha nebo v Lažánkách. Letos se otevřelo dětské hřiště mezi bytovými domy v ulici Poříčí.

Nové herní prvky v minulém týdnu přibyly také v Kamnářské ulici na sídlišti Zborovce. Jedná se o skluzavku s prolézačkou a domeček. Obě atrakce pro nejmenší děti zatím nejsou přístupné z důvodu zrání betonu. Jejich otevření se předpokládá v posledním červnovém týdnu. Nový herní prvek přibude také na dětském hřišti v Dolní Lhotě.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení