Radní se sešli o prázdninách. Schválili podklady pro zakázky města i další osobnost pro cyklus Živá paměť města

26. července 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1048×

Přinášíme vybrané informace z 18. schůze Rady města Blanska, která se uskutečnila v úterý 25. července 2023. Radní se na svém prvním prázdninovém setkání zabývali podklady pro připravovaná výběrová řízení na zakázky, které město připravuje, i dalšími kroky jednatele městem zřízené společnosti Teplo Blansko. Schválili také smlouvu na další díl dokumentárního cyklu Živá paměť města Blanska, který přiblíží zakladatele blanenského baseballu Jaroslava Krejčíře. Celkem projednali téměř padesátku materiálů.

Rada vzala na vědomí informaci jednatele společnosti Teplo Blansko, s.r.o. Vlastimila Vaníčka o připravovaném výběrovém řízení na dodavatele zemního plynu pro rok 2024. Cílem je nakoupit dostatečnou zásobu zemního plynu ještě před zahájením topné sezóny. Odběratelé napojení na systém centrálního zásobování teplem (CZT) by tak už na podzim měli vědět, kolik budou za teplo dodávané z CZT platit v roce 2024, cena by měla zůstat po celý rok stabilní.

Jednání Rady města Blanska. FOTO: Pavla Komárková

Radní schválili také smlouvy o dílo na zakázky a investiční akce, které město připravuje. Zhotovitele bude město hledat například na výstavbu tří nových bloků kolumbária a úpravu prostranství ve vstupní části hřbitova vedle obřadní síně, díky nimž by se měla kapacita hřbitova zvýšit o 117 schránek kolumbária s možností uložení až 234 uren.

Město připravuje také výběrové řízení na komplexní opravu mostu přes náhon mlýna v Dolní Lhotě, nebo obnovu kotelen objektů na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Ta by měla zahrnovat kotelnu zimního stadionu, ubytovny na zimním stadionu i sportovní haly, díky čemuž budou všechny objekty energeticky nezávislé na dalších provozech. Realizace těchto zakázek je naplánovaná ještě v letošním roce. O podrobnostech budeme průběžně informovat.

Rada města na svém červencovém zasedání schválila také smlouvu na další díl z filmového cyklu Živá paměť města Blanska. Ten mapuje blanenskou historii skrze dokumenty o významných blanenských osobnostech a tématech. Další dokument cyklu bude věnovaný zakladateli blanenského baseballu Jaroslavu Krejčířovi. Zkušený pedagog a mnohaletý trenér stál v 90. letech u zrodu baseballového klubu Olympia Blansko, jejímž dlouholetým prezidentem byl. Pod jeho vedením se blanenský baseballový klub řadu let účastnil nejvyšší soutěže, tedy baseballové extraligy.

Olympia Blansko byla také spoluorganizátorem celé řady mezinárodních soutěží, včetně zápasů mistrovství Evropy. Dokument se zaměří na historii celého klubu, ale také na Krejčířovu pedagogickou činnost a práci s mládeží. Zachycovat bude také zápasy Mistrovství Evropy mužů, tzv. Eurobaseballu 2023, které se letos 29. a 30. září z části odehrají na blanenském Strawberry field na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka.

Radní schválili také nákup elektrické energie na příští rok. Město bude nákup elektřiny pro svoje odběrná místa a odběrná místa příspěvkových organizací opět soutěžit na burze. Tam se situace po loňské krizi s cenami energií již stabilizovala. Všechny podklady by měly být připravené do konce července tak, aby bylo možné začít soutěžit hned, jakmile budou výhodné ceny.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení