Lezecká stěna v Lažánkách je opět v provozu. Má ale nová pravidla

19. srpna 2023, ostatní, přečteno: 1648×

Téměř osm měsíců nemohli lezci využívat skalní stěnu v blanenské části Lažánky. Původní povolení k užívání stěny vypršelo na konci loňského roku, vydání nového podmínila Správa CHKO Moravského krasu splněním hned několika podmínek. Ozvali se totiž místní, kteří si stěžovali na hluk a nepořádek. Do jednání proto vstoupilo i město jako vlastník pozemků a obnovení provozu podmínilo dodržováním nových podmínek. Stěna je teď opět přístupná, návštěvníci ale musejí dodržovat nový provozní řád. Lezci navíc získali povolení zatím pouze na rok.

„Podle místních docházelo ze strany návštěvníků lezecké stěny k rušení klidu a pořádku, na místě loni situaci monitorovala stráž ochrany přírody CHKO Moravský kras i strážníci městské policie. Proto jsme požádali, aby byla nastavena určitá pravidla využití lezeckého parku Lažánky,“ vysvětluje místostarosta Ivo Stejskal.

Lezecká stěna je opět v provozu. Platí v ní nová pravidla. Lezci dokončili úpravy a spustili rezervační systém. FOTO: Martin Foltánek

„Nově je nastavený a přímo u vstupu také umístěný provozní řád s konkrétní provozní dobou od 9:00 do 19:00 hodin nebo do setmění, aby byla zachována kapacita. Na stránkách Horosvazu je zprovozněný rezervační systém, aby byl přehled, kdo se v lokalitě pohybuje, a kapacita je nastavená na maxinálně 20 osob v jeden okamžik. Omezila se také možnost vjezdu do lokality, v nejbližších dnech dřevěnou bariéru doplní také zákazová značka,“ vyjmenovává místostarosta Ivo Stejskal.

Aby byl prostor lezeckého parku oddělený od pozemků místních, ohraničili lezci plochu nově také zábranami, které prostor pro lezení opticky oddělují od okolí. Právě na tyto práce bylo navázáno spuštění rezervačního systému na webových stránkách lezeckého oddílu HO Lokomotiva Brno, do kterého se zájemci o využití tras mají zapisovat.

„Vše jsme dokončili ve čtvrtek večer v rámci oddílové brigády. Na místě je osazený provozní řád, zábrana proti najetí automobilů a nově také dřevěné zábrany symbolicky vymezující prostor pro lezení. Ty jsme postavili s materiální podporou lesů a pily Belcredi a v koordinaci s oddílem HO Lokomotiva Brno a s Českým horolezeckým svazem,“ popsal Martin Foltánek z oddílu Vysokohorské sporty Brno. 

FOTOGALERIE
Lezecká stěna Lažánky

Lezecká stěna je opět v provozu. Platí v ní nová pravidla. Lezci dokončili úpravy a spustili rezervační systém. FOTO: Martin Foltánek

Celkem fotografií:  16

Lezecký park Lažánky, který sami lezci označují jako Klettergarten Lažánky, získal povolení na rok. Pokud se vyskytnou vážná narušení, provozní řád se upraví. Při problémech bude kolizní situace moci řešit městská policie i stráž přírody.

„Otevření za nově nastavených pravidel je určitým kompromisem. Věřím, že pokud budou lezci dodržovat provozní řád a nebudou vůči svému okolí agresivní, mohlo by to fungovat. Každopádně stěna a provoz na ní bude určitě pod drobnohledem místních,“ dodává předseda občanského aktivu Lažánek a blanenský radní Petr Rizner.

„Aktuálně sektor nabízí 12 hotových cest o délce do 15 metrů a obtížnosti 2+ až 4+. Cesty jsou zajištěné a celý sektor je ideální pro lezení dětí, případně i nácviky štandování, dobírání a slaňování. Rezervační systém už funguje, byť je na našem webu ještě upozornění, že je v Lažánkách lezení zakázáno, není tomu tak, máme webmastera mimo Českou republiku, hned jak to bude možné, upozornění stáhne,“ ujišťuje Radek Lienerth z Horosvazu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení