Město rozšíří kapacitu hřbitova. Přibydou kolumbária

14. srpna 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 1173×

Kapacita blanenského hřbitova by se měla ještě letos na podzim rozšířit. Město nyní hledá zhotovitele, který zajistí vybudování tří nových bloků kolumbária ve vstupní části hřbitova. Upravit by se mělo také prostranství u hlavního vchodu na hřbitov. Zájemci o veřejnou zakázku se mohou hlásit do 23. srpna do 10:00 hodin.

„Reagujeme na stále se zvyšující poptávku po tomto typu ukládání ostatků. Město už na hřbitově dvě kolumbária postavilo, první v roce 2018, druhé v roce 2020, celková kapacita je přes 160 uren. Tato kolumbária už jsou ale plně obsazena a průběžně se nám ozývají další zájemci o umístění ostatků v kolumbáriu,“ popsal vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

P

První kolumbárium na blanenském hřbitově v roce 2018. 

Rozpočet proto nyní počítá s částkou přes dva miliony korun na další výstavbu na hřbitově. Ve vstupní části hřbitova na travnaté ploše vedle obřadní síně mají ještě letos na podzim vyrůst tři nové bloky se schránkami pro tři, dvě nebo jednu urnu.

„Celkem se kapacita hřbitova zvýší o 117 schránek s možností uložení až 234 uren. Součástí plnění je také řešení plochy před kolumbáriem, kde vznikne centrální středový ostrůvek se zelení, do kterého bude přemístěn kříž (památka obětem II. světové války). Jsou navrženy nové zpevněné plochy, nový mobiliář, veřejné osvětlení i zeleň,“ popsal Milan Vítek.

Na hřbitově tak vznikne nový prostor pro odpočinek a rozjímání, sloužit má nejen návštěvníkům kolumbária, ale také návštěvníkům obřadní síně.

Podrobný situační plánek najdete v detailu veřejné zakázky.

S dalším rozšiřováním hřbitova se nyní nepočítá. „Aktuálně máme k dispozici přes 130 hrobových míst, většinou jde o urnové hroby. Evidujeme také ještě přes tři desítky dalších volných hrobových míst, kde už byly uloženy ostatky, pozůstalí ale nemají zájem o zachování hrobového místa,“ doplnila Magdalena Raabová, majitelka pohřebního ústavu, který blanenský hřbitov provozuje.

Další blok kolumbária město vybudovalo v roce 2020. 

Stavební práce na nových blocích kolumbária jsou naplánované na podzim letošního roku, hotovo má být v listopadu. Na stavbu naváže také výsadba okrasných keřů a květin. Tu město zajistí podle klimatických podmínek buď v průběhu podzimu, nebo na jaře roku 2024.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení