Rizikový přechod. Policie bude hlídat chování cestujících na blanenském nádraží

9. srpna 2023, ostatní, přečteno: 1907×

Jako jednu z nejproblémovějších železničních stanic hodnotí blanenské nádraží oblastní ředitelství Správy železnic v Brně. Desítky cestujících denně si tam totiž pravidelně zkracují cestu přes služební přechod v kolejišti. Ve stanici totiž chybí bezbariérový přechod přes koleje pro běžné cestující. Lidé tak riskují a namísto do pochodu vstupují na kolejiště. Železničáři varují, že situace není udržitelná. Na místo přidali kamerový dohled. A přemýšlejí, jak cestující od vstupu do kolejiště ještě více odradit. Policisté se chystají na dění na blanenském nádraží dohlédnout.

Služební přechod přes koleje mohou využívat jen cestující, kteří pro to mají oprávněný důvod – například rodiče s kočárky či lidé na invalidním vozíku. I ti ale mohou do kolejiště vstoupit výhradně v doprovodu výpravčího, kterého by si v takovém případě měli přivolat. Kontaktní číslo je uvedeno poblíž služebního přechodu.

Ostatní cestující mohou přejít pouze první kolej, a to jen ve chvíli, kdy potřebují nastoupit či vystoupit z vlaku přistaveného na druhou kolej. Při cestě na vlak odjíždějící ze třetí či čtvrté koleje vede cesta na nástupiště pouze podchodem, tedy po schodišti nahoru a dolů, výtahy chybí. 

„Rizikových situací jsou v Blansku na nádraží každý den desítky. Výpravčí nám denně hlásí i více než 150 případů, kdy lidé neoprávněně vstupují na služební přechod a tím do kolejiště. Jsme z toho nešťastní. Přes koleje aktuálně chodí nejen cestující, kteří si zde zkracují cestu na vlak, ale také lidé, kteří se chodí koupat do lomu nebo ti, kteří pracují na Starém Blansku. Se začátkem školního roku se k nim začnou přidávat i děti. Řešili jsme i případ, kdy tudy přejížděl motorkář a podobně,“ popisuje Jaroslav Tocháček ze Správy železnic.

„Stává se, že cestující brání odjezdu vlaku tím, že ve chvíli rozjezdu přecházejí v kolejišti. Navíc pokud ve stanici stojí vlak, při cestě v kolejišti přes něj neuvidí, že za ním souběžně projíždí expres. A ten ze stokilometrové rychlosti určitě neumí zastavit na místě. Následky pak bývají fatální,“ doplňuje Patrik Švec z brněnského oblastního ředitelství Správy železnic.

Tragické následky při sražení osoby vlakem eviduje Správa železnic, v Blansku je každý rok takových případů několik. K žádnému incidentu nedošlo pouze v roce 2022, kdy byl na trati během modernizace zastavený provoz.

„V oblasti Blanska registrujeme od roku 2018 celkem 13 střetů vlaku s osobou. Naposledy byla ve stanici Blansko sražena osoba letos 14. července. A poslední incident je ze včerejšího odpoledne, kdy byly ve stanici Blansko málem zachyceny projíždějícím expresem dvě osoby, které chtěly neoprávněně použít služební přechod. Neštěstí zabránila jen pohotová reakce výpravčího,“ potvrzuje mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

FOTOGALERIE
Přechod kolejí na vlakovém nádraží

Policisté kontrolovali respektování zákazu vstupu do kolejiště. FOTO: PČR

Celkem fotografií:  19

Incidenty v kolejišti řeší i policisté. „Letos jsme vyjížděli ke třem případům, které se týkaly pohybu osob v kolejišti. Dvě osoby byly nešťastnou náhodou sražené vlakem, v jednom případě došlo ke zranění, v tom druhém bohužel k úmrtí. Policisté vyjížděli také k osobě, která chtěla dobrovolně ukončit svůj život skokem pod vlak, čin ale nebyl dokonán,“ potvrdila mluvčí blanenské policie blanenské policie Lenka Petrželková.

Správa železnic nyní řeší, jak cestujícím ještě více zdůraznit, že nemohou využívat služební přechod ani překonávání kolejí v blízkosti vlakové stanice. Od vstupu do kolejiště by je měla odradit nově instalovaná kamera. Záznamy z ní bude vyhodnocovat přímo Správa železnic. U služebního přechodu je hned několik tabulek s upozorněním, že na něj nelze vstupovat, zákaz vstupu připomíná i označení na zemi. Přibude také další barevné zvýraznění a zřejmě také mechanické zábrany. A to nejen přímo u služebního přechodu, ale také poblíž výhybkového pole, kudy si cestu zkracují příchozí od autobusového nádraží.  Jaké, bude jasné v nejbližších dnech. Hotovo by mělo být ještě před začátkem školního roku.

O osvětu se policisté chtějí postarat také na školách. „Na začátek školního roku připravujeme preventivní akci pro blanenské školy, při ní chceme děti varovat před nebezpečím, jaké jim při pohybu v kolejišti hrozí. Upozorňovat je budeme také na to, že velice rizikové je, když se v blízkosti kolejí ale také například na silnicích pohybují se sluchátky v uších nebo s mobilním telefonem v ruce. Máme na to zaměřenou akci „Bez uší neslyšíš, bez očí nevidíš“,“ doplnila mluvčí policie Lenka Petrželková.

Pomoci mají také nárazové kontrolní akce policistů a drážní policie. Ti se na dodržování pravidel a zkracování cesty přes kolejiště budou nyní v nepravidelných intervalech průběžně zaměřovat. Působit chtějí kromě prevence také represivně. Naposledy na blanenském nádraží upozorňovali cestující na zákaz přecházení dnes odpoledne. Těm, kteří zákaz ignorovali, pak rozdali pokuty. Na místě mohou uložit až tisícikorunovou blokovou pokutu, ve správním řízení i 10 000 Kč.

Správa železnic do budoucna počítá s celkovou rekonstrukcí blanenského nádraží. Ta by měla zajistit bezbariérový přístup přes kolejiště i modernizaci všech objektů. Náklady se ale už nyní odhadují na více než sto milionů korun. Zatím se připravuje projektová dokumentace. K modernizaci tak dojde nejdříve v řádu několika let. Do té doby je možné na druhou stranu kolejí legálně přejít nejblíže po nově dokončeném přemostění. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení