V nemocnici naučí rozpoznat mozkovou mrtvici, ročně postihne 30 tisíc Čechů

30. října 2023, ostatní, přečteno: 777×

Je druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Pokud ale příznaky cévní mozkové příhody (CMP) včas rozpoznáte a ihned přivoláte záchrannou službu, šance na uzdravení jsou vysoké. Připomenout to chce i Nemocnice Blansko, která se zapojí do osvětové kampaně „Čas je mozek“. Na středu 1. listopadu 2023 od 10:00 do 13:00 hodin připravila infostánek ve vestibulu, kde na zájemce čeká jednoduchý test i bližší informace k tomuto onemocnění.

Mrtvice postihne každoročně v České republice takřka 30 tisíc lidí, každý den jich v průměru 28 zemře. První mozkové buňky začnou odumírat už po 5 minutách.

Pacienty s cévní mozkovou příhodou léčí. Ve středu budou učit nemoc rozpoznat. FOTO: Nemocnice Blansko

„Hlavní příznaky cévní mozkové příhody jsou pokleslý koutek, ochrnutí končetin a porucha řeči. Aby mohla být léčba úspěšná, musí být zahájena do čtyř a půl hodiny od výskytu prvních příznaků. Proto jsem ráda, že naše nemocnice patří do sítě iktových center, které se umí velmi rychle, profesionálně a komplexně postarat o pacienty s cévní mozkovou příhodou,“ říká ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Doba od příjezdu záchranky s pacientem do zahájení léčby je v blanenské nemocnici podle ředitelky zařízení díky fungující koordinaci, bezodkladnému vyšetření a stanovení léčebného postupu kratší než je republikový průměr, pohybuje se okolo 15 minut. Podle statistik se přibližně 70 % pacientů zcela zotaví, pokud je léčba zahájena do jedné hodiny od vzniku příznaků.

Rychlá odborná pomoc při mozkové příhodě neboli mrtvici závisí i na tom, zda pacienti či jejich okolí včas rozpoznají její příznaky. Důležitá je ale i prevence, tou lze podle odborníků zamezit až polovině případů cévní mozkové příhody. Právě na osvětu se blanenská nemocnice pomocí středeční akce zaměřuje.

V přízemí Polikliniky Blansko v blízkosti informačního centra a lékárny budou přítomni zdravotníci, kteří se na léčbu specializují.

„Na místě bude nejen personál neurologického a rehabilitačního oddělení, ale také klinická logopedka a sociální pracovnice, tedy zástupci dalších dotčených oborů, které pomáhají pacientům s CMP. Zájemcům změří tlak a hladinu cukru v krvi a poskytnou jim informace týkající se mozkové mrtvice, zejména jak nemoc rozpoznat a jak jí předcházet. Je důležité naučit se rozeznávat také příznaky CMP, protože jedině díky včasnému přivolání lékařské pomoci lze nemocnému zachránit život,“ doplňuje mluvčí nemocnice Marie Kalová.

Kampaň Čas je mozek nabídne vyšetření zdarma i informační materiály o mozkové příhodě. FOTO: Nemocnice Blansko

Řadu rizikových faktorů, jako je kouření, vysoký krevní tlak nebo nadměrné požívání alkoholu, lze ovlivnit změnou životního stylu. Pokud lékaři na místě někomu naměří vysoký krevní tlak nebo zjistí vysokou hladinu cukru v krvi, doporučí návštěvu praktického lékaře, samokontroly krevního tlaku apod. Příchozí se ale díky infostánku naučí také sami lépe rozeznávat první příznaky cévní mozkové příhody.

Zjištění příznaků není podle lékařů nic složitého. Stačí požádat toho, u něhož máte podezření na mrtvici, aby se usmál nebo vycenil zuby. „Pokud se jedna strana obličeje hýbe méně než druhá a obličej se zdá být asymetrický, je nutné okamžitě zavolat záchranku. Stejně tak, pokud nevydrží mít předpažené ruce dlaněmi vzhůru deset vteřin bez poklesu, nebo když mluví nesrozumitelně a neumí pojmenovat základní věci,“ popisuje primář neurologického oddělení Dušan Tenora.

Objeví-li se uvedené příznaky, je podle něj nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc., „Při podezření na cévní mozkovou příhodu neotálejte a volejte linku 155. V žádném případě pacienta sami neodvážejte do nemocnice. Sanitku zavolejte i v případě, že potíže samy odezní. Do několika minut se mohou vrátit a mohou být ještě silnější,“ upozorňuje primář neurologie.

Ucelené informace o tomto onemocnění najdete na webových stránkách věnujících se přímo cévní mozkové příhodě.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení