Vzpomínkový akt připomněl Den vzniku samostatného československého státu

28. října 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 830×

Blansko si v sobotu 28. října připomnělo Den vzniku samostatného československého státu. Představitelé města i veřejnost se sešli na vzpomínkovém aktu na náměstí Svobody. 105 let od vzniku republiky uctili položením věnce k památníku obětem I. světové války. Čestnou stráž u památníku drželi blanenští skauti.

„V Evropě, tři sta kilometrů od našich hranic, je válka. Tato válka se bezprostředně týká i naší země. Je to válka, která zasáhla všechny oblasti našeho života. Je to útok na naši ekonomiku, na naše hodnoty. V posledních dnech jsme svědky dalšího konfliktu, a to na Středním východě. Tyto vojenské konflikty ohrožují celosvětový mír. Naše budoucnost je nejistá, o to více je důležité, že máme tisíciletou tradici, sílu, která v minulosti mnohokrát osvědčila svou schopnost čelit těžkostem. Je jen na nás, abychom tento odkaz prostřednictvím našeho státu naplnili a předali dalším generacím,“ připomněl v projevu starosta Jiří Crha.

Na vzpomínkovém aktu ke Dni vzniku samostatného československého státu zahrála Dechová hudba Blansko. Při příležitosti státního svátku se věnce objevily i na dalších místech ve městě – u pomníku Hrdinům od Zborova v parku v ulici Svatopluka Čecha a u památníků legionářů v ulici Dolní Palava a na budově Staré fabriky.

FOTOGALERIE
Vzpomínkový akt připomněl Den vzniku samostatného československého státu

Blansko si připomnělo Den vzniku samostatného československého státu. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  18

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení