Festival Rajbas nabídne tři dny filmů, setkání a dobrodružství

15. listopadu 2023, ostatní, přečteno: 841×

Blansko ožije tradičním festivalem filmů, setkání a dobrodružství Rajbas 2023. Letošní jubilejní 25. ročník akce se uskuteční od pátku 17. listopadu do neděle 19. listopadu. Hlavní část festivalu se bude odehrávat v sálech Dělnického domu a kina, část programu ale návštěvníci zažijí také v Domě přírody Moravského krasu nebo pod širým nebem.

Festival Rajbas si po celou dobu své existence zakládá na tom, že lidem nabízí především zážitky. Návštěvníky tak nečeká pouze pasivní sledování jednotlivých přednášek a promítání, které program obsahuje.

„Doprovodné festivalové akce probíhají po celý rok a vyvrcholením bude prodloužený víkend plný neobyčejných zážitků. Nepůjde pouze o pasivní sledování besed a filmových projekcí. Na návštěvníky čekají soutěže, závody, písničky, workshopy,“ uvedl za pořadatele ze sdružení Horizont Milan Daněk.

Festival zahájí v pátek 17. listopadu v Domě přírody Moravského krasu na Skalním mlýně akce WAU!, která je určená především pro děti a mládež. V kině začne projekce snímků ze soutěže neprofesionálních filmařů Okem dobrodruha, na programu bude také tradiční šifrovačka Megbolondul a hudební Open mic Moravský kras v klubu Suterén. Návštěvníci se setkají s prvními z hostů, které se letos na festivalu objeví.

„Tradičně nejrušnějším festivalovým dnem bývá sobota a ani na výročním 25. ročníku tomu nebude jinak. Prezentacemi i klábosením o zážitcích nejen z letošního roku ožijí všechny prostory Dělnického domu. Začínáme ve 13:15 hodin programem ve dvou sálech. Škála vystupujících je pestrá a volná zábava určitě bude pokračovat ještě po půlnoci,“ upřesnil Daněk s tím, že v sobotu se koná také tradiční Grena běh, tedy běh se zátěží pětilitrového soudku na Hořice.

Část programu festivalu Rajbas se odehrává v Dělnickém domě. FOTO: archiv města

Festival zakončí nedělní program, který se zaměří především na filmy. Návštěvníci uvidí snímky na nejrůznější témata a na závěr je čeká světová premiéra expedičního filmu Javari. Film diváky zavede na návštěvu k indiánskému kmeni Matsés, který žije na peruánsko-brazilské hranici.

„Rajbas zůstává festivalem, který má svou duši a žije svým životem. Neopakovatelnou atmosféru vytváří parta obětavých organizátorů spolu s vystupujícími a především jeho návštěvníci a účastníci soutěží. Nad konáním festivalu přebírá tradičně záštitu starosta města Blanska,“ dodal Milan Daněk.

Více o festivalu Rajbas 2023 najdete v tomto odkazu.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení