Město připravuje projekt na přestavbu haly v Údolní ulici. Radní schválili rozpočet i poskytnutí dotací

15. listopadu 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 919×

Přinášíme vybrané informace z 25. schůze Rady města Blanska, která se uskutečnila v úterý 14. listopadu 2023. Radní na druhém listopadovém setkání schválili smlouvu a hodnoticí kritéria pro projekt dostavby sportovní haly v Údolní ulici, zabývali se také podporou sportovních klubů či schválením individuálních dotací.

Ke sportovní hale v Údolní ulici se má podle plánů města dobudovat přístavba nabízející hlediště, zázemí pro sportovce a místnosti pro stolní tenis. Radní nyní schválili podklady pro výběrové řízení na zpracovatele, který dokončí projektovou přípravu. Kompletní projekt by měl být hotov v příštím roce, zahájení stavby se plánuje v roce 2025, dokončení pak o rok později.

Přestavovat by se mohla i někdejší budova v ulici Sladkovského, která dříve sloužila jako mateřská škola. Vzniknout by v ní mohlo zázemí pro dětské skupiny, které nyní dotačně podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Radní proto schválili výběr administrátora dotace, firmy, která zajistí podání žádosti o dotaci a administraci dotace po dobu udržitelnosti. V případě zisku dotace se přízemí budovy přestaví podle projektu připraveného pro potřeby budoucí mateřské školy. Celkové náklady na rekonstrukci celé budovy se odhadují na 85 milionů korun. Rekonstrukce bude zřejmě rozdělena do více etap.

Radní na svém úterním zasedání schválili také Tarif IDS JMK, který bude platný od  1. prosince 2023. Ten mimo jiné obsahuje také rozhodnutí, že od 1. prosince 2023 budou roční a čtvrtletní jízdenky prodávány výhradně v elektronické podobě a od 1. 3. 2024 budou výhradně v elektronické podobě prodávány také měsíční jízdenky pro integrovanou dopravu v kraji.

Radní odsouhlasili také zveřejnění záměru na pronájem nebytových prostor v přízemí objektu K. J. Mašky 149/2, Blansko o celkové výměře 200 m². Prostory, které dříve využívala vývařovna, odsouhlasila zveřejnění záměru s minimálním nájemným ve výši 1.000 Kč/m2/rok.

Rada schválila i individuální dotaci ve výši 24.000 Kč pro FK Blansko. Dotace z programu Podpora zahraničních styků ve městě Blansko pro rok 2023 je určená na úhradu nákladů spojených s účastí mladších žáků na turnaji v halové kopané v Legnici. Malí fotbalisté tam vyrazí hájit barvy Blanska na začátku prosince.

Programovou dotaci z oblasti zahraničních styků schválili radní také pro přátelská utkání členů Kuželkářského klubu Blansko s SKV Raiffeisen z rakouského partnerského města Mürzzuschlag. KK Blansko získá individuální dotaci ve výši 24.000 Kč na organizaci přátelských utkání. Kuželkáři se v říjnu setkali v Blansku, koncem listopadu se koná odvetné utkání v partnerském městě Mürzzuschlag, které slaví 100. výročí povýšení obce Mürzzuschlag na město.

Rada města rozhodla také o další podpoře sportovců. Zastupitelům rada doporučila, aby schválili individuální dotaci pro společnost Služby Blansko, s.r.o. ve výši 1,2 milionu korun. Tři čtvrtiny této částky jsou určené na dotaci hodinových pronájmů sportovišť, čtvrtina má jít na provoz a údržbu nafukovací tenisové haly. Částku budou schvalovat zastupitelé na svém prosincovém zasedání.

Radní v úterý odsouhlasili také návrh rozpočtu města na rok 2024střednědobý výhled rozpočtu Blanska na roky 2025 až 2027. I ty ještě budou schvalovat zastupitelé.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení