Ocenili vzpomínky s vůní brambor, příběh, který spojil generace

9. listopadu 2023, ostatní, přečteno: 781×

Z výhry v soutěži „Pošli vzkaz příběhem“ se mohou těšit obyvatelé blanenského Domu s pečovatelskou službou (DPS) Pod Javory a také studenti Střední školy technické a gastronomické Blansko. Díky příběhu osmasedmdesátileté Danuše Strakové, který zpracovala Michaela Schillerová, studentka 3. ročníku SŠ TEGA, se nyní senioři mohou těšit na invalidní vozík a nové pomůcky, studenti zase na profesionálního robota. V projektu, který chtěl propojit generace, senioři vzpomínali na dětství a studenti ze vzpomínek zapisovali příběhy. Za ten s vůní brambor teď škola i DPS získala šek na 25 tisíc korun.

„Projektem „Pošli vzkaz příběhem“ se snažíme zprostředkovat mezigenerační dialog, propojit seniory s náctiletými, podpořit to, aby se chápali navzájem. Snažíme se, aby senioři jako nositelé životních moudrostí, mohli své příběhy, vzpomínky a zkušenosti předat. Díky projektu zůstanou zaznamenané. A díky knize, jejíž vydání je součástí projektu, tu jejich vzpomínky zůstanou zaznamenané,“ vysvětlil Martin Koukal, zástupce pojišťovny PVZP, která soutěž vyhlásila. 

Vzpomínky Danuše Strakové zaznamenala Michaela Schillerová. FOTO: Pavla Komárková

„Z dětství si vzpomínám hlavně na pokrmy z brambor – bramborové placky, šišky, mrkváče z bramborového těsta, brambory na paprice, bramboračku se zeleninou a luštěninami. Dost se šetřilo a maso bylo jen někdy, ze zbytků jsme dělali například déchánek...,“ vzpomínala například vyučená švadlena Danuše Straková. V příběhu, který zapsala Michaela Schillerová, přidala i popis toho, jak dříve děti pomáhaly, co doma jídali na svačinu i k večeři, nebo vzpomínky na to, co její rodina zažívala za druhé světové války.

Povídání Danuše Strakové sepsané pod názvem Vzpomínky s vůní brambor aneb O důležitosti vzájemné pomoci (nejen) na vesnici, vybrala porota ze 116 zaslaných soutěžních příběhů mezi pět oceněných. Za společný projekt, v němž senioři vzpomínali na své dětství a studenti o nich psali příběhy, si nyní zástupci SŠ TEGA Blansko i DPS Pod Javory převzali ocenění spojené s šekem na částku 25 tisíc korun.

V Domě s pečovatelskou službou se klienti díky tomu mohou těšit na nové kompenzační a aktivizační pomůcky. Vedle invalidního vozíku by měli senioři už brzy moci využívat také zvětšené stolní šachy, na terase si pak budou moci zahrát ruské kuželky. Cvičnou kuchyň Střední školy technické a gastronomické Blansko zase doplní vysokootáčkový profesionální kuchyňský robot, se kterým budou pracovat studenti oboru kuchař-číšník. Právě ti příběhy seniorů sepisovali. 

„Podobné projekty jsou úžasné v tom, že skutečně propojují obě generace. A že jim pomáhají, aby si poupravily názor na sebe navzájem – že studenti nejsou jen zlí puberťáci a že senioři mají co předat mladším generacím,“ připomněla místostarostka Lenka Dražilová na slavnostním setkání spojeném s předáním cen za projekt „Pošli vzkaz příběhem“ a se svatomartinským posezením. Občerstvení na ně připravili právě žáci SŠ TEGA.

„Když jsme se o projektu dozvěděli, napadlo nás, že by to byla hezká aktivita, jak propojit obě generace. Žáci dnes už neví, jak se dřív žilo, doufali jsme také, že i seniory potěší, když je navštívíme. A protože jsme technická a gastronomická škola, cílili jsme právě na to, jak se dřív vařilo,“ popisuje učitelka oborných gastronomických předmětů Hana Koubková, jejíž třída za seniory do Domu s pečovatelskou službou letos v létě vyrazila.

FOTOGALERIE
Slavnostní předání šeků za výhru v soutěži pojišťovny PVZP Pošli vzkaz příběhem

Slavnostní předání šeků za výhru v soutěži Pojišťovny PVZP Pošli vzkaz příběhem. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  25

„Vzpomínky jsme zapsali a ze zaznamenaných příběhů jsme nakonec sami vybrali právě příběh paní Strakové a poslali jej do soutěže. Často vařila a pekla s maminkou a její vzpomínání pro nás bylo inspirací. Podělila se s námi dokonce nejen o své bramborové recepty, ale také o recepty na koláče a buchty. My teď získané recepty postupně ve škole zkoušíme vařit a péci,“ doplňuje Hana Koubková.

Studenti teď recepty budou zkoušet, na příští rok pak chystají další pokračování. Chtějí sepsat české recepty a vyměnit je s partnerskou školou na Slovensku za ty jejich. Pokračovat by měla i setkávání se seniory.

„Pro naše klienty bylo zapojení do projektu „Pošli vzkaz příběhem“ vítaným zpestřením a oživením. Během covidu neměli moc možností se potkávat a popovídat si, bylo to pro všechny moc příjemné. Padl také nápad, že bychom v předávání příběhů pokračovali dál, už se na to těšíme,“ potvrdila Iveta Čípková, vedoucí oddělení sociálních služeb blanenského sociálního odboru. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení