Osadili nové semafory, řidiči dál blokují cestu hasičům

29. listopadu 2023, ostatní, přečteno: 2046×

Jen dva ze tří výjezdů vozidel hasičů z blanenské stanice Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje se obejdou bez komplikací na silnici. Každý třetí výjezd se blanenští hasiči na cestě k zásahu potýkají s neukázněnými řidiči doslova pár vteřin od zahájení výjezdu. Problémy mají už při vjezdu na ulici Poříčí před stanicí, kde jim někteří motoristé nedávají přednost.

„Zhruba každý třetí výjezd se potýkáme s tím, že řidiči nerespektují semafory, které v okolí stanice signalizují výjezd požární techniky k mimořádné události, a jezdí na červenou. Porušují tím zákon o silničním provozu a nám komplikují práci,“ popisuje velitel stanice Blansko Roman Opluštil.

Hasiči přitom kruhový objezd osadili novým výstražným systémem – u nového obchodního centra přibyl čtvrtý semafor, tři původní jsou vyměněné za nové, nově jsou také vyvedené na takzvaných výložnících, které jsou umístěné nad jízdním pruhem, aby byly pro řidiče viditelnější.

„Všechny semafory jsou nastaveny s krátkou časovou prodlevou před i po výjezdu, kterou je třeba dodržet. Je to proto, aby se vozovka před příjezdem naší techniky uvolnila. Prosíme proto řidiče o trpělivost. Když je semafory neodradí, máme k dispozici kamerový záznam okružní křižovatky napojený na městkou policii, vše je dohledatelné,“ upozorňuje ředitel územního odboru Blansko Jan Kala.

Blanenští hasiči ročně absolvují zhruba 700 výjezdů, nejčastěji vyrážejí k technickým zásahům, jako jsou likvidace větrných smrští, nebezpečných látek nebo hmyzu, k dopravním nehodám a požárům.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení