HC Rytířky Blansko: příběh ženského hokeje v Blansku

16. ledna 2024, sport, přečteno: 1006×

Od roku 1985 se v Československu začala psát historie ženského hokeje. První kroky byly učiněny v podobě turnajů, a od roku 1986 se začaly pravidelně pořádat ligové soutěže. V Blansku se ženský hokej poprvé objevil v sezóně 2011/12, kdy místní zimní stadion hostil domácí zápasy klubu HC Cherokees. Tento klub hrál nepřetržitě až do sezóny 2020/21, která byla kvůli pandemickým opatřením přerušena po pěti odehraných kolech.

Po přerušení sezóny se družstvo potýkalo s nedostatkem hráček a nakonec nemohlo sestavit soupisku pro další sezónu. Klub byl nucen ukončit činnost, ale stále zůstávalo osm hráček a trenér, kteří odmítli skončit s ženským hokejem v Blansku. Oslovili vedení klubu HC Rytíři Blansko a rozhodli se pokračovat jako ženský tým pod hlavičkou HC Blansko jako HC Rytířky Blansko.

Nedostatek hráček vedl k tomu, že družstvo nebylo způsobilé odehrát soutěžní sezónu 1. ligy žen. V této obtížné situaci přišla pomoc od konkurenčního klubu WHC Valkyries Brno, který zapůjčil svých pět hráček na hostování. Tím bylo možné přihlásit se do soutěže, ale výsledky nebyly příliš optimistické.

Sezóna 2021/2022 přinesla první plně odehranou sezónu pro ženské družstvo s ziskem dvou bodů. Následující sezóna 2022/23 přinesla stabilizaci hráčské základny a výrazné zlepšení v kvalitě a konkurenci týmu. Tým bez problémů odehrál sezónu se ziskem 12 bodů.

Aktuální sezóna 2023/24 je dosud nejúspěšnější pro ženské družstvo, které prokazuje postupný růst kvality. Sezóna je z 2/3 odehrána, tým získal 15 bodů a ukazuje, že je nebezpečný i pro nejlepší týmy v soutěži.

Družstvo se rozrostlo o šikovné mladé hráčky z okolních hokejových klubů, které přešly z dětských soutěží do dospělého ženského hokeje. V tomto plní svoji stěžejní roli mateřský klub HC Rytíři Blansko, který se snaží děvčata připravovat z mládežnického hokeje na vstup do dospělého ženského. Neustále přicházejí nové dívky a ženy, které mají zájem o hokej a bruslení, a hráčská základna nyní překročila počet 30 hráček.

Hokej pro ženy nabízí možnost hrát téměř v každém věku. V týmu jsou hráčky od 13 do 45 let, což dokazuje, že ženský hokej není omezen věkem. V ženském hokeji je kladen důraz na bezpečnost, hráčky jsou chráněny proti zraněním, a to jak přísnými pravidly týkajícími se fyzického kontaktu, tak povinným nošením obličejové ochrany.

Tým Rytířky Blansko srdečně zve všechny zájemkyně, dívky i dospělé ženy, které by chtěly hrát hokej nebo se naučit bruslit. Kontaktní informace jsou k dispozici na webových stránkách klubu HC Rytíři Blansko a sociálních sítích. Můžete se také přijít podívat na trénink, který se koná každé úterý od 19:30 hodin a čtvrtek od 19:15 hodin na zimním stadionu Blansko.

I Blansko může být odrazovým můstkem k mezinárodnímu úspěchu, ať už máte 13 nebo 45 let! Bronz z loňského mistrovství světa si odnesly i dvě hráčky, které v minulosti hrály za blanenský tým.

Srdcem na ledě, vášní pro vítězství – Rytířky Blansko

Zdeněk Klouda, HC Rytíři Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení