Nový defibrilátor na Sportovním ostrově pomůže zachránit životy

26. února 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 811×

Včasná první pomoc při zástavě srdce a s ní spojená vyšší šance na záchranu života je nyní dostupná v Blansku na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Díky novému defibrilátoru umístěnému na budově sportovní haly v Mlýnské ulici poblíž vstupu na atletický a fotbalový stadion. Radní jeho pořízení schválili už loni na podzim, na koupi automatizovaného externího defibrilátoru (AED) i speciálního boxu, v němž je umístěn, vyčlenili 100 tisíc korun.

„Defibrilátor už mají ve své výbavě záchranáři, policisté, hasiči, ve výjezdovém vozidle i městští strážníci. Přístroj, který by byl na veřejně přístupném místě dostupný 24 hodin denně, ale v Blansku zatím chyběl. Spolu se záchranáři z Českého červeného kříže jsme jako nejvhodnější místo k jeho umístění vytipovali právě Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, kde se konají akce s velkým počtem návštěvníků. Okamžitě využitelný je tento defibrilátor hned na několika sportovištích,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha.

Defibrilátor je umístěný na budově sportovní haly. FOTO: Pavla Komárková

Defibrilátor je umístěný ve speciálním boxu na boční straně sportovní haly poblíž vstupu na atletický a fotbalový stadion. V případě potřeby stačí zavolat na linku 155, dispečer zdravotnické záchranné služby pak volajícímu sdělí kód k otevření boxu a případně poradí při dalším poskytování první pomoci. V obalu přístroje je umístěný také návod, jak pomoc poskytovat, sám přístroj pak ty, kteří záchranu provádějí, hlasově navádí.

„Defibrilátor je výborný pomocník při nepřímé masáži srdce, není ale všespásný. Klíčové je se v první řadě vůbec zajímat o stav člověka, který by mohl potřebovat pomoc a vůči takovým lidem nebýt lhostejný. Stále je zásadní také to, že by se okamžitě měla poskytnout laická resuscitace pomocí stlačování hrudníku a umělého dýchání. Až ve chvíli, kdy má zachraňující k dispozici dalšího pomocníka, je vhodné využít veřejně přístupné AED,“ upozorňuje Tomáš Růžička z Oblastního spolku Blansko Českého červeného kříže.

„Při zavolání na linku 155 dispečer volajícího navede k místu, kde je takzvané áédéčko umístěno, a sdělí mu kód pro otevření boxu, kód se navolí a zmáčkne se potvrzující tlačítko. Pak lze přístroj snadno přenést přímo tam, kde je první pomoc poskytována. Ovládání defibrilátoru je velice snadné, doslova intuitivní. Důležité je přístroj zapnout a následně se řídit mluvenými pokyny, ty poradí, jak postupovat krok za krokem při resuscitaci s využitím AED,“ dodává Růžička.

FOTOGALERIE
Nový defibrilátor pomůže zachránit životy

Nový defibrilátor je umístěný na budově sportovní haly Mlýnská. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  18

Speciální skříňka, v níž je AED přístroj uložený, je monitorovaná bezpečnostní kamerou, napojená je také přímo na policii a záchranáře. „Box je v létě klimatizovaný a v zimě vyhřívaný, aby byl použitelný kdykoliv bez ohledu na počasí. Veškerá manipulace s defibrilátorem nebo pokusy o poškození boxu jsou signalizované jak na městskou policii, tak na dispečink záchranné služby JMK,“ doplňuje Martin Lepka, ředitel Městské policie Blansko.

Podívejte se na video Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, jak použít automatizovaný externí defibrilátor AED.

Právě strážníci pak při každém použití defibrilátoru dorazí na místo spolu se záchranáři. A zajistí správné uložení defibrilátoru zpět do boxu k dalšímu použití.

První pomoc mohou městští policisté poskytovat i díky automatizovanému externímu defibrilátoru, který je umístěný ve výjezdovém vozidle. Na jeho pořízení přispěl před třemi lety i držitel Ceny města Blanska kardiochirurg Petr Němec, který městské policii věnoval finanční dar 20 tisíc korun spojený s udělením ocenění. Zbytek doplatila městská policie ze svého rozpočtu. 

Podrobnější informace a instruktážní videa naleznete zde.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení