Zahradníci připravují květinové záhony na jaro

23. února 2024, ostatní, přečteno: 549×

Úpravou travin a sázením cibulovin zahájili zahradníci jarní výsadbu na veřejném prostranství v Blansku. Využili nezvykle teplého únorového počasí. Práce v centru města zahájili renovací záhonů před radnicí na náměstí Svobody.

„Snažíme se zvýšit druhovou pestrost záhonů. Redukujeme proto část rostlin, které získaly dominanci, na únosnou míru a jejich místo nahrazujeme novými rostlinami,“ popisuje postup zahradník Martin Chytrý. V parku tak vyrostou záhony nových květin. „Vytrhali jsme přerostlou trávu, omezili stachysy a prosazujeme to tulipány, narcisy, krokusy a česneky. V záhonku to tak bude zářit bílou, oranžovou  a modrou barvou, nebude však chybět ani žlutá nebo tzv. pickwick, modro-bílo-žíhaná,“ doplňuje Chytrý.

Zahradník Martin Chytrý se pustil do úprav květinových záhonů na náměstí Svobody. FOTO: Renata Spotzová

Zahradnické práce probíhají i u kruhových objezdů. Tam budou zahradníci v rámci jarní údržby čistit trvalkové výsadby od uschlých zbytků, aby mohly rostliny znovu narůst. To se týká i květinové výsadby na náměstí Republiky. Renovace čeká také jeden záhon trvalek v parku u sochy legionáře, kde mají přibýt nové hosty. Kořeny této trvalky si zahradník nechává posílat až z Německa, dorazit by měly v březnu.

Po pracích na květinových záhonech přijdou na řadu náhradní výsadby alejových stromů za ty, které byly poškozeny. Termín zahájení těchto prací je závislý na počasí. „Předpokládám, že letos začneme zhruba v polovině března,“ uvádí zahradník.  

FOTOGALERIE
Zahradníci připravují květinové záhony na jaro

Zahradníci se zaměřili také na úpravy na náměstí Republiky. FOTO: Renata Spotzová

Celkem fotografií:  8

Během jara ještě zahradníci přisadí do dvouletých rostlin primule a čemeřice, ty bude péčí a hnojením připravovat na jarní období kvetení. Dvouletky se vysazují na podzim a na jaře, jejich kvetení končí na začátku až v půlce května, v té době se vytrhnou a vymění se za letničky, jako jsou petúnie či muškáty.

Letničkové výsadby se dočká například kruhový objezd u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka, u galerie nebo u náměstí Republiky. V zámeckém parku se budou květiny přihnojovat, úprava zatravněním a výsadbou živého plotu i vzrostlých stromů čeká i prostranství u Dělnického domu. V září se pak letničky opět vymění za dvouletky.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení