Krásná země dorazila do Blanska

21. července 2003, cestovní ruch, přečteno: 6228×

„Krásná země aneb na kole kolem České republiky“ — projekt, který připravila pro léto 2003 Česká centrála cestovního ruchu pro všechny vyznavače cykloturistiky, měl jednu ze zastávek v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o propagační štafetovou jízdu na kolech po všech krajích ČR, která probíhá v termínu od 15. 7. do 13. 8. 2003, jejímž cílem je upozornit na krásy České republiky a motivovat ke trávení dovolené doma. Více informací najdete na oficiálních stránkách projektu Krásná země.

Blansko bylo cílem 6. etapy, která startovala dopoledne v Brně a dále vedla krásným prostředím Moravského krasu.
Celá trasa byla následující: Brno — Obřany — Bílovice nad Svitavou — Adamov — Josefovské údolí — Josefov — Wiehlova cesta — Rudice — rozcestí „Křivá borovice“ — Olomučany — Hradská cesta — rozcestí cyklotras „Pod Hradem“ — Blansko.


Příprava stanu Pivovaru Černá Hora na náměstí Republiky a natáčení pelotonu Českou televizí v Adamově.

Zatímco na náměstí se vše připravovalo, vydal jsem se do Adamova, kde jsme se společně s dalšími třemi Blanenšťáky připojili k celému pelotonu asi 30 jezdců. Část trasy k huti Paulinka natáčela ČT pro Jihomoravský večerník, takže odhaduji, že dnes vpodvečer se můžete podívat na reportáž z této etapy.

Pravdou je, že se jelo docela rychle. Ti, co nebyli zvyklí na rychlejší tempo zůstávali vzadu a na hlavních rozcestích se na ně pak čekalo. Později jsem se dozvěděl, proč tomu tak bylo. V každé obci se připojil a část trasy jel starosta obce, kterou se projíždělo. Ten byl samozřejmě plný sil a protože jel vždy první, ostatní jej doháněli, jak jen mohli.

První zastávka byla u staré hutě v Josefově, odkud se pak pokračovalo josefovským kopcem a odbočkou na Wiehlovu cestu. Zde se opět pár jedinců odpojilo a vzali to zkratkou přímo do kopce na Olomučany a pak k Novému hradu, kde čekali na ostatní, kteří jeli po původně vytyčené trase přes Rudici. Tato cesta byla rozhodně příjemnější než josefovský „trhák“ — do táhlého mírného kopce pěkně ve stínu lesa.


Na pěkných místech a na rozcestích se zastavovalo, aby se počkalo na pomalejší účastníky. Příjemné bylo čekání v Rudici.

V Rudici došlo i na osvěžení v hospůdce hned na kraji obce. Pak už se pokračovalo zpět na Olomučany a kolem Nového hradu dolů do Blanska. Na rozcestí před hradem byla poslední zastávka, kde jsem si vyfotil ono „zdravé jádro“, které vydrželo a jelo celou cestu. Ještě před Blanskem se k nám pak připojily další samostatné skupinky jezdců a hromadně se dojelo na náměstí.


Ředitel ČCCR Ing. David Gladiš (kolo se stužkami) organizoval účastníky, aby se do Blanska přijelo pokud možno pohromadě. Skupinka těch, kteří jeli úplně celou trasu, na rozcestí u hradu.


Setkání s poslanci na trati a příjezd Zdeňka Škromacha na náměstí společně s Ing. Gladišem.

Tam byl připraven bohatý kulturní program a uvítání všech účastníků propagační jízdy. Té se kromě ředitele ČCCR Ing. Davida Gladiše, který na svém kole vezl stužky, darované představiteli jednotlivých měst, zúčastnily také pozvané VIP osobnosti. Svojí účastí projekt podpořili poslanci za Jihomoravský kraj — ministr práce a sociálních věcí Ing. Zdeněk Škromach a Ing. Miloslav Kala.
Nutno dodat, že poslanci nebyli jedinými VIP hosty, na náměstí jsem zahlédl také pana senátora Bělehrádka nebo ředitele pivovaru pana Fuska.


Ještě jednou oba poslanci Ing. Zdeněk Škromach a Ing. Miloslav Kala po příjezdu na náměstí. Po dlouhé vyčerpávající trase přišlo vychlazené pivo vhod. U stánku se vytvořila dlouhá fronta.

Kulturní program byl před příjezdem cyklistů již rozběhnutý a skupina do něj „vjela“ v pravou chvíli. Starostka města PhDr. Jaroslava Králová krátkým proslovem přivítala všechny občany a účastníky 6. etapy. Pak následovala další vystoupení.


Přivítání účastníků starostkou města a vystoupení břišní tanečnice.

Předskokanů měl Banjo Band Ivana Mládka více než dost. Vedro bylo neúnosné a většina diváků se schovávala ve stínu obrovského stanu. Židle před pódiem se zaplnily až chvíli před třetí hodinou, kdy měl na pódiu vystoupit. Podle reakcí publika byl nejtoužebněji očekáván Pitkin a nezklamal. Jeho nezaměnitelné podání běžných i neobvyklých životních situací všechny dostalo.


O příjemnou atmosféru se postarala také hudební skupina Trio Velvet. Pak už na pódium vystoupil Banjo Band Ivana Mládka.


Pitkin nezklamal zaplněné náměstí. Odhadem se na vystoupení přišlo podívat 400 lidí.

Součástí programu byly i doprovodné akce. Zdarma vás ostříhali, pro děti byly připraveny nafukovací atrakce — skákací hrad a gumoběh. Tombola, do které věnovalo ceny mnoho zdejších organizací, podnikajících v cestovním ruchu, byla vylosována na pódiu starostkou PhDr. Jaroslavou Královou, ředitelem Krajského úřadu v Brně Ing. Jiřím Crhou a ředitelem ČCCR Ing. Davidem Gladišem.

Výherci si odnesli zajímavé a hodnotné ceny, např. poukazy na večeři, na ubytování a hlavní cenou byl zájezd do Vídně.


Kdo chtěl, mohl se nechat ostříhat. Někteří volili odvážný sestřih... Skákací hrad pro děti byl neustále vytížen.

6. etapa více jak 1.500 km dlouhé štafetové jízdy po ČR je již minulostí. Dnes se již jede 7. část z Blanska přes Slavkov u Brna do Bučovic.

Podíváme-li se na trasu závodu, zjistíme, že Moravský kras byl velkou odbočkou z jinak celkem rovné trasy. Pořadatelé si rozhodně uvědomují, proč to stálo za to. Příroda a útvary, které jinde nenajdete, přece stojí za vidění a za to ukázat je všem. Máme se čím pochlubit.

Zatímco příroda tu jaksi je, akce na přivítání „Krásné země“ byla uspořádána za součinnosti několika organizací pod organizačním vedením Oddělení cestovního ruchu MěÚ Blansko, které má propagaci města a regionu na starost. V dosavadním průběhu celé štafety byl v Blansku uspořádán jeden z největších kulturních programů a angažováno mnoho firem nejen z oblasti cestovního ruchu, které se zúčastnily akce buď přímo, nebo ji podpořily finančně. Za to jim patří velký dík.