Silácké hry u Keltů v Isarnu

26. srpna 2003, okolní obce, přečteno: 5963×

Je to bezmála 14 dní, co na těchto stránkách proběhla pozvánka do skanzenu keltské kultury Isarno v Letovicích. Nyní máte možnost zhlédnout, co vás tam čekalo, a na závěr máme rozhovor a pozvánku na další akci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

isarno-letovice isarno-letovice
Ukázky pletení náramků destičkovou metodou si mohly vyzkoušet i děti.

isarno-letovice isarno-letovice
Uplácat z hlíny misku vyžaduje zručnost a cit v rukou. Stejně tak i kovářské umění.

isarno-letovice isarno-letovice
Silácké hry — byly připraveny rozličné soutěže pro malé i velké. Soutěžilo se ve válení sudu, hodu kamenem nebo těžkou kládou a v dalších disciplínách.

isarno-letovice isarno-letovice
Římské otrokyně byly připraveny pro vítěze Siláckých her. Trochu sice odmlouvaly, ale jinak se zdají poslušné, že? :)

isarno-letovice isarno-letovice
Pohledy na areál skanzenu Isarno.

Podařilo se mně na chvíli zastavit stále pobíhajícího a zařizujícího spoluzakladatele skanzenu Aleše a položit mu několik otázek.

Kdy to všechno začalo?

Asi před třemi roky. Zhruba 3/4 roku trvalo vyřizování potřebných povolení a žádostí na úřadech a 2 roky samotná výstavba. Naším cílem je vytvořit keltský skanzen zaměřený na evropskou kutlturu jednoho období. Nejsou zde tedy jen objekty dle předloh z našeho území, ale z celé Evropy. Např. brána je kopií staré vstupní brány nalezené v Závišti u Prahy.

Kolik je zde nyní staveb a jakých?

V současné době zde najdete šest staveb. Od kovárny (Anglie — doba bronzová), přes hospůdku, obytné stavení, ovčín a seník. Skanzen určitě není ještě hotový a stále jej budujeme, plánujeme doplnit stávajících šest staveb o další. Zaměřujeme se na to, aby stavby byly dle dochovaných vzorů a skanzen měl svoji historickou poznávací hodnotu. Jedná se o naši minulost a nejde nám jen o zábavu podobnou stylu divokého západu jako ve Westernovém městečku v Boskovicích. To je trochu jiný styl, ale s majiteli dobře spolupracujeme.

Co ještě plánujete?

Jakmile bude z větší části skanzen hotový, plánujeme vydat průvodce, kterého by každý obdržel u vstupu a mohl si tak celý skanzen projít s knihou v ruce, ve které budou všechny stavby podrobně popsány a vysvětleno, k čemu sloužily.

Kolik lidí se o skanzen stará?

Nejvíce práce je na dokončování staveb. Na větších akcích se nás tak schází i 20 nebo více. Standardní údržbu zastávají 3 — 4 lidé. Ti také provádějí další menší práce na stavbách.

Co se slavilo ve svátek Lugnasadu?

Začínaly (probíhaly) žně, došlo k prvnímu slavnostnímu připuštění býka, sjednávaly se svatby, byly počaty první „děti lugnasadu“. Jednalo se skutečně o svátek mimořádného významu.

Kdy je skanzen otevřený?

Ve všední dny je otevřeno ve večerních hodinách. Např. místní už sem občas zajdou posedět a na pivko. O víkendech je otevřeno po celý den.

Připravujete letos ještě nějakou akci?

Na 13. září máme naplánovány „Barbarské hody“. Proběhne soutěž jedlíků o 12 chodech. V programu se představí tři bojové skupiny, což čítá až 40 lidí. Proudem poteče pivo, víno a medovina. Jako vždy bude dobový jarmark, ukázky tradičních řemesel, pro děti projížďky na koních a večer zahraje kapela — samozřejmě dobovou hudbu. Všechny srdečně zveme.