Rájecké gymnázium otevřené i seniorům

20. listopadu 2003, okolní obce, přečteno: 3919×

Čtvrtek 23. října 2003 je zapsán v kronice rájeckého klubu seniorů jako start pro počítačovou výuku. Skutečnost, že i starší lidé dnes běžně komunikují pomocí mobilního telefonu, je zřejmá, ovšem s počítačem se ještě všichni nesetkali.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Někteří se obávají nových věcí a někdo si říká: „Proč bych se tomu ve svých letech ještě učil?“ S rájeckými seniory je tomu jinak. Na základě jejich zájmu byla sjednána první schůzka u počítače. A kde jinde, než na gymnáziu, kde také probíhají v nově vybavené počítačové učebně pravidelné rekvalifikační kurzy. Senioři usedli na židle studentů, aby zde byli zasvěceni do tajů nové počítačové techniky. Výuky se ujal ředitel rájeckého gymnázia, Ing. Stanislav Laštůvka, který vyšel ochotně vstříc a vyhověl žádosti seniorů. Všechny nové žáky srdečně přivítal na půdě školy a první hodina mohla začít.

výuka seniorů na PC výuka seniorů na PC

Nikdo nečekal, že vstup do práce s počítačem půjde tak rychle. Každý z přítomných sestavil své uživatelské jméno a všem pak byl zaveden osobní uživatelský účet. Nyní jen vymyslet heslo, aby byla schránka chráněna před cizím vstupem a počítač je připraven. Senioři se v první hodině naučili jak počítač uvést do provozu, jak manipulovat s „myší“, jak zadat heslo, seznámili se s funkcí některých kláves a někteří z nich již stačili „odmailovat“ svou první poštu. Byla dohodnuta příští vyučovací hodina a informace o dalších přístupech k internetu v Rájci-Jestřebí, které jsou v městské knihovně a v informační kanceláři na městském úřadu, odkud může každý libovolně odesílat své dopisy. Všem se hodina moc líbila a na adresu ředitele školy se snesla spousta díků.

výuka seniorů na PC

„Děkuji moc, konečně se nebudu muset doprošovat mladého, aby mi odeslal zprávy známým,“ oddechla si jedna z nových žaček při odchodu z učebny. Jaké bude překvapení jejího vnuka, až uvidí po příchodu ze školy doma u počítače pracovat babičku!

Marie Horáčková