Ondra – nová knížka pro děti

9. června 2004, kultura, přečteno: 4511×

Knížka bude představena za účasti starostky města PhDr. Jaroslavy Králové a majitele nakladatelství Sursum Tišnov Miroslava Klepáčka v městské knihovně ve středu 16. června v 17 hodin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Autorem této knížky pro děti mladšího školního věku je blanenský rodák Ing. Miroslav Konvalinka. Doposud vzbudily zájem jeho dvoudílné, v sešitech vydané Pohádky na dvě stránky. Ohlas mají i jeho současné literární besedy se žáky základních škol v Blansku, Brně a Rájci-Jestřebí. Své fejetony publikuje ve zdejších okresních novinách, své odborné články o pěstování skalniček uveřejňuje v klubových zpravodajích v Brně a ve Zlíně. Je známý nejen jako autor krátkých dětských pohádek s výchovným zaměřením, ale i jako autor článků cestopisného obsahu.

Kolem hlavní postavy nové knížky chlapce Ondry se odvíjí odvěký střet dobra a zla. Vyvážený příběh čtyř sourozenců je umístěn do doby dávno minulé, kterou znají děti z čítanek a z televize a v níž se přímo odehrává děj „českého Harryho Pottera“.

Příběh je plný lidské soudržnosti, která překonává rozličné potíže. Kteří jiní, než bratři a sestry, by měli spolu držet v nesnázích těžké služby u statkáře? Vzájemná pomoc je oporou při obtížném živobytí u mrzouta, který to často nemyslí pěkně a děti trápí.

Při řešení různých tajemství a velikých dobrodružství se hlavní postavy vydají bez násilí a bez krve až na bájný Pamír (který autor osobně poznal). Zde se vyřeší veliký svár a překoná se záhadná zloba. Neskutečné vyprávění končí vítězstvím dobra, děti se spokojeně vrací domů. V knize života je čekají další čisté a nepopsané stránky.

Nové knížce Ondra přejme rovněž úspěšné vykročení do života a hodně vnímavých čtenářů.

L. Magniová