Rekonstrukce ulice Rožmitálovy přinesla na světlo jedinečný historický nález

1. dubna 2005, cestovní ruch, přečteno: 5588×

Při výkopových pracích v Blansku na ulici Rožmitálova byla dnes objevena časovaná bomba. Nešlo však o žádný nález z válečných let, nýbrž o skříňku s rukopisnou pozůstalostí osobnosti vpravdě evropského formátu, která byla snad největším blanenským rodákem v dějinách a která je dnes přesto neprávem zapomenuta.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nález skříňky s dokumenty
Jen zázrakem nepoškodila lžíce bagru
skříňku, která, jak se později ukázalo,
obsahovala dokumenty nevyčíslitelné hodnoty.

Proč tedy časovaná bomba? Nález skříňky byl šťastným řízením osudu vhodně načasován do roku oslav 100. výročí povýšení Blanska na město a obsah skříňky se stane ve vědeckém světě opravdovou bombou, před níž zbledne jistě i slavný liptákovský nález pozůstalosti Járy da Cimrmana. Tým předních vědeckých odborníků se ihned pustil do expertízy nálezu, aby se tato osobnost mohla co nejdřív zaskvět v pantheónu velikánů. Kdo je tou tajemnou osobností? Nikdo jiný než Cimrmanův mnohem významnější současník, blanenský patriot, sportovec, umělec — profesionál, a kuchař — amatér Kašpar Krása Blanenský.

Mnozí se ptají kolik že toho ten Kašpar Krása pro Blansko vykonal? Odpověď je nasnadě: Kašpar Krása tu udělal tolik krásného, až to hezké není. Zásadním způsobem proto budou kvůli němu muset být přepracovány dějiny cestovního ruchu, dějiny sportu, dějiny literatury a hlavně kuchařky. Ostatně, více se dozví blanenská a světová veřejnost v neděli 3. dubna 2005 z přednášky, která započne v 10 hodin 27 minut a 22 sekund na blanenském zámku v rámci slavnostního zahájení turistické sezony.

První prozkoumání nalezených dokumentů.
Zvědavost přihlížejících byla tak veliká,
že se nečekalo na otevření skříňky odborníky
z Muzea Blansko a hned na místě bylo zjištěno,
že obsahuje cenné dokumenty od neznámého génia.

Další doklady o díle velikého mistra Krásy Blanenského jsou údajně zakopány ve sklepení černohorského pivovaru. Proto se vědecký tým údajně již s pivovarem dohodl, že provede v jeho katakombách archeologický průzkum a tyto dokumenty nalezne ať to stojí co stojí. Pivovar vědcům vyšel vstříc a bude jejich výzkum podporovat jídlem a  pivem zdarma dokud se rukopisy nenajdou. Blanenští akademici se domnívají, že půjde o hodně dlouhé pátrání, ale jsou tuto oběť ochotni na oltář vědy přinést.

Věříme, že se Blansko díky Kašparu Krásovi Blanenskému nyní zařadí mezi nejvýznamnější města světa, které budou ročně navštěvovat statisíce turistů. Úžasně tím rovněž vzrostou příjmy do městské pokladny. A navíc: nyní již nebude sporu o tom, KDO je skutečně „Největší Čech!“