V Blansku se odehraje Mistrovství Evropy v baseballu mužů

3. června 2005, sport, přečteno: 6272×

Blansko je jedním z měst, kde se od 7. do 17. července odehrají zápasy Mistrovství Evropy v baseballu mužů. Tato prestižní akce se zde bude konat především díky loňskému ME kadetů, které se zdejším pořadatelům podařilo skvěle zvládnout a také díky hřišti, které patří mezi špičku v ČR. Kromě Blanska se bude hrát na hřištích v Chocni, Olomouci a v Praze, kde se odehrají finálové zápasy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

pohár pro vítěze
Robert Dvořák představuje propagační předměty
a pohár pro vítěze. Foto: J. Parma

Aby vše bylo podle požadavků asociace, musí se toho ještě hodně udělat. „Dokončujeme druhé hřiště a upravujeme tribunu pro diváky. Příjemným překvapením bude určitě její nové vnitřní zázemí s restaurací a WC,“ říká manažer blanenského klubu Olympia Black Hill Robert Dvořák, který má po organizační stránce turnaj v Blansku na starost.

Právě pro kvalitu hřiště a diváckou podporu si čeští baseballisté pro své zápasy v základní skupině vybrali Blansko. Hlavní tribuna pojme asi 600 diváků. Po zkušenostech z loňska, kdy na některé zápasy přišlo až 2000 diváků, připravují pořadatelé speciální montované tribuny.

Češi si hodně věří. „Jsme lepší než před dvěma roky. Je reálné vyhrát,“ soudí hlavní trenér české reprezentace Rick Jacques. Robert Dvořák doplnil, že cokoliv jiného než postup do semifinále bude zklamáním. V širším kádru českého týmu jsou také dva odchovanci blanenského klubu. Dle slov trenéra mají účast v užším výběru jistou.

Z celkem 50 zápasů se v Blansku odehraje 17, což dává dohromady 9 hracích dnů. ME v baseballu začne úvodním zápasem ve čtvrtek 7. července, a to právě na hřišti v Blansku, kde se střetne náš tým s týmem Španělska. Zápas bude vysílán Českou televizí v přímém přenosu na ČT2. Stejná stanice odvysílá také každý večer 10minutové zpravodajství ze šampionátu.

Trenér Olympie a národního týmu
Zleva: J. Krejčíř, trenér Olympie Black Hill Blansko, Zdeněk Kocman, reprezentant ČR a hráč Olympie, Rick Jacques, hlavní trenér reprezentace ČR. Foto: S. Mrázek

To, že se v Česku koná ME v baseballu, připomene také velká show na náměstí Republiky počátkem července. Baseball sem přijedou představit a ve velkém stylu propagovat američtí hráči.

Atrakce jako radar pro měření rychlosti nadhozu či pálkařský tunel se objeví také na akci Půlmaraton Moravským krasem v sobotu 11. června na náměstí Republiky.

Vstupné na zápasy je rozděleno následovně. Všichni do 150 cm výšky mají vstup zdarma. Celodenní vstupné je 150 Kč, na večerní zápas 100 Kč. Permanentka platná ve všech městech a na všechny zápasy přijde na 990 Kč.

Další informace naleznete na stránkách šampionátu www.eurobaseball2005.cz.

příprava tréninkového hřiště vestavba restaurace a WC pod tribunou
Vlevo příprava tréninkového hřiště, vpravo vestavba restaurace a WC pod hlavní tribunu. Foceno 25. 5. 2005.