Prezident Beneš má na hlavním nádraží pamětní desku

9. listopadu 2005, ostatní, přečteno: 4880×

Ve čtvrtek 27. října se na hlavním blanenském vlakovém nádraží sešli zástupci Města Blansko a další osobnosti, aby se stali svědky odhalení pamětní desky prezidentovi Edvardu Benešovi. Město si tak připomíná jeho návštěvu před 60 lety, kdy z Blanska odjížděl vlakem do Prahy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oslavy 60. výročí konce druhé světové války, zastavení prezidenta Beneše v Blansku při návratu z Londýnského exilu v r. 1945 a letošní oslavy 100. výročí povýšení Blanska na město. To jsou tři velké důvody, proč si právě letos připomenout návštěvu prezidenta Beneše v Blansku, a to odhalením pamětní desky.

Před samotným aktem se prostorami haly rozezněla hudba v podání Dechové hudby města Blanska. Změna, kterou od loňského roku hudebníci prošli, je nepřehlédnutelná. Dostali nové jednotné obleky a hlavně se v poslední době opravdu výrazně zlepšili v hudebním projevu. Možná je to novým vedením — od září má kapelu na starosti dirigent Petr Halamka.

čestná stráž u pamětní desky pamětní deska
Atmosféru pomohli navodit vojáci a železničáři v dobových uniformách, kteří drželi u desky čestnou stráž. Pamětní deska je tak trochu schovaná mezi okny pokladen. Abyste si jí všimli, musíte pozvednout zrak o něco výše. Foto: S. Mrázek

„Pro město Blansko bylo významnou událostí ve spojitosti s druhým prezidentem jeho uvítání na tomto nádraží při jeho odjezdu do Prahy,“ řekl mj. v projevu místostarosta města Blanska Mgr. Ivo Polák. Společně se starostkou města Blanska PhDr. Jaroslavou Královou pak odhalili pamětní desku, na které je nápis: „Z tohoto nádraží byl dne 16. května 1945 slavnostně vypraven zvláštní vlak č. 11 554, kterým se prezident republiky Edvard Beneš se svojí manželkou Hanou vracel z exilu do osvobozené Prahy.“.

Tuto událost jsme si letos nepřipomínali poprvé. Rekonstrukci odjezdu prezidenta Beneše do Prahy mohli občané zhlédnout při oslavách na konci května.