Dřevo ...

25. března 2006, kultura, přečteno: 5465×

Pouze pět písmen, ale co vůně, krásy a inspirace se za nimi skrývá. Od 12. března do 14. dubna vás o tom chce přesvědčit Ing. Milan Důbrava v blanenské Galerii Ve Věži.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

dřevěné plastiky – Milan Důbrava

Autor vystudoval Střední průmyslovou školu dřevařskou směr řezbářství a Vysokou školu lesnickou a dřevařskou se zaměřením na design nábytku. Dnes má svůj ateliér v Ráječku.

V roce 1985 obdržel cenu za „nejlepší výrobek ministerstva průmyslu za návrh židle pro n.p. TON Bystřice pod Hostýnem“. Spolupracoval s brněnskými architekty na novém televizním studiu čs. televize, realizoval celou řadu soukromých zakázek pro interiéry. Od roku 1989 tvoří na volné noze.

Vůně dřeva vždy zaujme jeho myšlenky tak, že před dlátem již neuteče. Ve své volné tvorbě klade důraz na dřevo jako součást výtvarného projevu. Jeho obrazy na dřevě jsou podmanivě kouzelné, jednoduše čisté, srozumitelné i přemýšlivě inspirující.

Prořezané sochy, malovaný nábytek, funkční skříňky a doplňkový nábytek ve tvaru soch nás přivádí na myšlenku, že nejen lidé, ale i věci, mají svou duši, stačí jen chtít si s nimi popovídat a ony nám řeknou i o sobě, ale i autorovi samotném.

malba na dřevo – Milan Důbrava

Ze dřeva celá tvorba Milana Důbravy nasává povrchovou vodu místního, osobního, jedinečného a na vrchu už ohoblovaného dřeva raší větve a koruna jeho práce. Na tuto výstavu jste srdečně zváni. Otevřeno je vždy ve středu, pátek a neděli od 13 do 17 hodin.

k příjemnému zážitku zve Pavel Svoboda, galerista