Záchranáři si v závodu sáhli na dno svých sil

4. března 2006, sport, přečteno: 5139×

Vodní záchranáři z celé České republiky se sjeli do Blanska na jubilejní 10. ročník speciálního plaveckého závodu s názvem Blanenská 250. Na start se po stavilo 64 vycvičených borců z Ostravy, Frýdku Místku, Ústí nad Labem, Brna, Sokolova a dalších míst.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Trefit záchrannou podkovou bójku na vodní hladině je to nejmenší. Ale i zde je za každý neúspěch přičten trestný bod. Pak ale přichází úkol uplavat 50 m v pracovním oděvu, který na konci musí závodník svléknout, aniž by se dotknul okraje bazénu, a znovu se plave 50 m volným způsobem. Poté musí ven z vody, nasadí si potápěčské brýle, šnorchl a ploutve, ponoří se na dno do hloubky 4 m, kde vyloví cihlu, se kterou uplave dalších 50 m.

hod podkovou na cíl

Jedná se o náročnou disciplínu. Stává se, že závodníci nedokončí, ale ostuda to není, říkají všichni svorně. Kdo si závod někdy zkusil, chápe to. Stále nejsme na konci výčtu všeho, co musí záchranáři zvládnout.

táhnutí barelu s vodou
Fota: S. Mrázek

Následuje táhnutí barelu z poloviny naplněného vodou, což má simulovat záchranu tonoucího. Plave se opět 50 m. Nakonec závodník plave k bóji, kde se ponoří a z koše zavěšeného pod hladinou (v hloubce asi 2 m) vyloví jeden puk, se kterým doplave na konec bazénu (25 m), kde ho položí na okraj a plave zpět 25 m do cíle.

Vynikajícího času letos dosáhl blanenský závodník Michal Špaček (4:35,12) a suverénně tak vyhrál téměř o půl minuty před druhým Jakubem Zatloukalem z Brna (5:02,74). Z blanenských ještě vybojovala v kategorii ženy 15-18 druhé místo Olga Stuchlíková (7:25,25).