Práce pro rodinu je rovnocenná práci profesní

3. července 2006, cestovní ruch, přečteno: 4578×

Porodit dítě zůstat s ním tři či čtyři roky doma nemusí být při návratu do zaměstnání handicap. Právě o tom se snaží přesvědčit maminky na mateřské dovolené kurz aktivního rodičovství, jehož osmi lekcemi během dubna a května prošlo čtrnáct maminek na rodičovské dovolené z Blanska a okolí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V jednotlivých lekcích se zde maminky utvrzovaly v tom, že i doma při péči o rodinu se dají rozvíjet různé dovednosti, které jsou důležité i pro jejich budoucí zaměstnání. „S dětmi musíte nutně umět improvizovat, musíte se naučit si práci dobře zorganizovat, rozvíjíte tvořivost. Obecně se dá říct, že trénuji dovednosti směřované k ostatním. V zaměstnání je hlavní výkon, tedy něco měřitelného, proto může často vzniká u žen na mateřské pocit, že doma je to o ničem. V kurzu se ženy snažíme vést k tomu, aby si ale svoji hodnotu nejen uvědomovaly, ale i dál rozvíjely,“ říká při jedné hodině lektorka Milana Vykydalová z blanenského Rodinného centra, která je v Blansku zároveň koordinátorkou projektu nazvaného Podpora uplatnění žen s dětmi na trhu práce – vzdělávací program.

„Pokud se maminky naučí využívat mateřskou dovolenou jako součást osobního růstu a naučí se vidět dovednosti, které péčí o rodinný život prohlubují, naučí se také sebe považovat a udrží si tak svoji hodnotu na trhu práce,“ dodává autorka projektu Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu. Podle ní kurz právě proto, že pomáhá ženám k udržení jejich zaměstnatelnosti, podpořil finančně Evropský sociální fond i státní rozpočet. Maminky tak nemusí za jednotlivé lekce platit.

Samy maminky vnímají, že narození a péče o dítě je zpočátku plně naplňuje, dříve či později poznají, že okolí je nebere natolik vážně, jako když chodily do práce a vydělávaly peníze. Bojují ale zároveň s obavou, jak zvládnou zároveň práci a domácnost, když manžel tráví v zaměstnání mnohdy celé dny a na jeho pomoc tak nelze příliš spoléhat. „Díky kurzu jsem si začala sama sebe víc vážit a zvedla jsem si sebevědomí,“ říká jedna z účastnic kurzu Ilona Bočková. „Se sebevědomím pak nebude tak těžké hledat zaměstnání, naučily jsme se vnímat a prezentovat svoje pozitivní vlastnosti. Měly jsme také čas uvědomit si, jaké bychom chtěly být a našly jsme motivaci,“ dodává další z maminek Eva Kubíčková.

Ženy na rodičovské dovolené z Blanenska se mohou vzdělávat dál i v novém školním roce. Rodinné centrum totiž od září připravuje motivační kurz pro ženy před nástupem do zaměstnání. „V Brně jej už absolvovalo asi sto dvacet žen. Účastnice se shodují v tom, že výrazně přispěl k upevnění jejich sebevědomí, pomohl k uvědomění si přínosu jejich dosavadní činnosti na ‚pracovišti domácnost‘ pro jejich budoucí profesní zařazení a poskytl jim příležitost získat orientaci ve vlastních přáních a možnostech i v požadavcích trhu práce. Důležitou součástí kurzu je kurz práce na počítači,“ doplnila Marie Oujezdská.

Informace nebo přihlášení se do kurzu je možné na emailové adrese milana.vykydalova@centrum.cz nebo telefonicky na mobil 739 078 030. Podrobnosti jsou také na www.rodiny.cz.

Iva Šebková