ČKD Blansko strojírny vidí budoucnost optimisticky

26. září 2006, cestovní ruch, přečteno: 8436×

V posledních třech letech bylo investováno do rozvoje společnosti přes 200 mil. Kč. Dalších 100 mil. Kč bylo investováno do obnovy areálu. Firma byla po roce 1989 rozdělena do několika samostatně hospodařících společností. Nyní patří do skupiny J&T a opět se spojuje v jeden celek, aby mohla být soběstačná. To znamená mít vlastní výzkum, výrobu, prodej i montážní čety. Vše je směřováno tak, aby byla společnost schopná pokrýt zakázku od začátku až po dokončení svými vlastními silami.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Investice jdou teď do obnovy hydraulické laboratoře. Deset milionů firmě zajistí možnost vytváření vlastních hydraulických profilů, průtokových a modelových zkoušek. „V dalších dvou letech chceme také modernizovat tři naše obráběcí stroje,“ sdělil ředitel ČKD Blansko strojírny Ing. Miroslav Klose. Generálka jednoho přijde na 15 mil. Kč.

V poslední době se společnosti daří získávat zakázky v tuzemsku i v zahraničí. Ing. Klose to přičítá zřízení vlastního oddělení zahraničního obchodu v roce 2004. Ačkoliv v době přechodu na vlastní tým došlo k poklesu, začínají nyní výhody přímého prodeje bez prostředníka převažovat a daří se pronikat zpět na dříve opuštěné, přesto perspektivní trhy.

Dnes je práce ve firmě nasmlouvána na 1,5 roku dopředu. Rychlý růst přináší ale také potíže. A to v tom, že chybí odborní pracovníci. Firma dnes zaměstnává cca 555 lidí, ale v nejbližší době plánuje přijmout dalších 60 pracovních sil. Nejvíce chybí vyškolení obráběči kovů, svářeči, zámečníci, montéři, brusiči, ale také vysokoškolsky vzdělaní odborníci, projektoví manažeři nebo výzkumní a vývojoví pracovníci pro hydraulickou zkušebnu.

Vzhledem k tomu, že je na trhu těchto pracovníků nedostatek a o podobném problému
hovořila již dříve firma Apos, není reálné pokrýt tato místa lidmi z řad nezaměstnaných na úřadu práce. Tam už totiž nejsou. Na řadu tak přichází rekvalifikační programy, ale také jiný odvážný záměr. „Rádi bychom obnovili činnost učiliště,“ poodhaluje plány v oblasti učňovského školství Ing. Klose, které, jak věří, pomůže firmě v budoucnu zajistit dostatek odborných pracovníků vyučených „na míru“ pro potřeby firmy. Takoví pracovníci budou ale připraveni až za několik let. Do té doby chce firma lákat pracovníky z Česka, ale nebrání se ani zahraničním pracovníkům, např. ze Slovenska a dalších zemí.

Ještě v tomto roce se ČKD Blansko strojírny bude ucházet o 12 nezanedbatelných zakázek v zahraničí i v České republice. Vzhledem k ceně energií se u nás začínají rekonstruovat i takové vodní elektrárny, u kterých se to dříve nevyplatilo. Vodní turbíny poputují také do Indie, Vietnamu, Afriky, Bulharska. Karusely zase do Itálie, Německa nebo Číny. Po minulých ztrátových letech plánuje společnost za rok 2006 zisk 20 mil. Kč.

klapky pro J. Bohunice
Klapkové uzávěry pro jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice na Slovensku.
Foto: archiv ČKD Blansko strojírny

A příliv atraktivních zakázek pokračuje. Nedávno společnost ČKD Blansko Strojírny,
a.s. podepsala smlouvu na dodávku dvojstojanového karuselu SKD 40/50 D pro německou společnost Logaer. Jedná se o speciální obráběcí stroj se stolem o průměru 4000 mm a možností obrábění až do průměru 5000 mm. Tuto významnou zakázku se podařilo získat díky variabilní stavebnicové konstrukci obráběcích strojů z ČKD Blansko Strojírny a díky schopnosti uzpůsobit obráběcí stroj přesně podle požadavků zákazníka. Hodnota zakázky, která bude zákazníkovi předána v červenci roku 2007, činí 50,4 miliónů korun.