Závody RC vozů opravdu pro všechny

8. října 2006, sport, přečteno: 5545×

Závody vhodné a přístupné jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé jezdce, to je Grand Prix Stock Race. Konaly se o víkendech 19. srpna a 23. září. Přišel s nimi a zajišťuje je blanenský klub. Jezdci jsou omezeni minimálně ve výběru podvozku, který musí být velikosti 1:10 a do šíře 200 mm. Jediné zásadní omezení platí pro motor. Použitý je ten nejobyčejnější „stříbrný“ motor v cenové relaci 260 Kč s kluznými ložisky a bez jakýchkoliv úprav.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Moje pochybnosti o výdrži motoru rozptýlili závodníci konstatováním,
že teprve po třetím závodu je správně zajetý. Mnoho jich s tímto motorem jezdí i známou 12hodinovku, kde je spolehlivost a nízká spotřeba nutná.

GP Stock Race vyhrává ten, kdo zajede za 6 minut nejvíce kol, počítá se i dojezdový čas. Vzhledem k použití stejného motoru ve všech vozech jsou jízdní vlastnosti dané tím, jak kdo umí vyladit podvozek. Pomůže výběr pneumatik, jejich správné mazání, nastavení tlumičů, ale rozhodující zde je jezdecké umění. A rozdíly jsou patrné. Mezi nejlepším a posledním závodníkem v rozjížďce bývají rozdíly i osmi kol. Na start se v druhém závodu postavilo 17 jezdců. (Foto vpravo: Začínající závodník Pavel Vintera z Berouna byl na závodech v Blansku poprvé.)

rc auta – po závodu

Výsledky GP Stock Race
1 Švec Vlastimil 30/6,11
2 DJW 29/6,01
3 Magda Pavel 29/6,05
4 Škoda Petr 28/6,01
5 Vintr Dušan 28/6,05

Současně se závody cestovních vozů GP Stock Race se jely i závody formulí. Ty byly bez omezení, a tak závodníci upravovali, měřili a ladili vše, co podvozek a motor dovolí. Účast byla slabší, protože se další závody jely ve Zlíně a nedorazili ani závodníci z Brna. Proto se v rozjížďkách objevovaly jen tři vozy.

Výsledky Formule 1
1 Vévoda Libor 29/6,10
2 Vévoda Libor ml. 29/6,11
3 Flek Radek 28/6,06

Blanenský RC Autoklub patří mezi 40 klubů sdružených pod hlavičkou RC Autoklubu ČR a daří se mu rozšiřovat členskou základnu. „Letos přibylo osm nových členů,“ vypočítává vedoucí klubu Pavel Magda. Většině je kolem 25 let. Přeci jen se jedná o finančně náročnější koníček, se kterým mnozí začínají, až si sami začnou vydělávat. Dva kluci jsou ještě školáci. „Zde záleží na rodičích, jak je podpoří. Nejde jen o nákup auta a příslušenství, ale hlavně o čas, který s nimi jsou ochotni strávit na závodech,
kam potřebují odvézt. Ty se konají po celé ČR,“ říká Pavel Magda.

závodní trať
Blanenská závodní trať. Foto: S. Mrázek

Město Blansko vychází RC autokulubu vstříc. Letos mu schválilo dotaci ve výši 40.000 Kč na vystavění sociálního zázemí, které obzvláště při takových celodenních akcích, jako je právě 12hodinovka, citelně chybělo. Příští rok by členové rádi vydláždili část travního porostu kolem hřiště pro depa.