Pokořitelku La Manche přijala starostka

18. října 2006, sport, přečteno: 8190×

Ve středu 6. září přivítali na radnici Yvettu Hlaváčovou a jejího manažera Kamila Haupta společně starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová a místostarosta Mgr. Ivo Polák. Poblahopřáli jí k dosaženému mimořádnému úspěchu, plaveckému časovému rekordu přes kanál La Manche, kterým Yvetta překonala 28 let starý rekord o 15 minut, a poděkovali za vzornou reprezentaci nejen Blanska, ale i České republiky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V dalším povídání společně rozebrali zážitky z příprav i plavby. „Dlouho to vypadalo, že vůbec nevlezeme do vody a zvažovali jsme i jen jeden směr. Pak se to vyjasnilo,“ vypráví Yvetta. Důležitým partnerem byl lodivod, se kterým rozebírala počasí, dobu startu a to, jak bude plavat. Zda na uplavání, prvního Čecha nebo na světový rekord.

Yvetta Hlaváčová u starostky
Yvettu Hlaváčovou na radnici přivítali starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová a místostarosta Mgr. Ivo Polák. Foto: JP

Jsou tam proudy, které se mění zhruba po třech hodinách. Je důležité vystartovat ve správný moment. Vliv má samozřejmě i odliv a příliv. O době startu si rozhodla sama. Že plave na světový rekord jedním směrem, se dozvěděla až v průběhu. „Kdybych věděla, že dám svěťák na jednu cestu, tak se neobtěžuju s dvouma. Celé to bylo překvapivé a improvizované. Sama bych si doporučila nic neplánovat,“ říká s úsměvem.

Jediné, co ji hřálo, byl pohyb. Jak je voda doopravdy studená, pocítila teprve, když přišla noc, zapadlo slunce a přestalo hřát do zad. Řeč došla i na ukončení pokusu při
zpáteční cestě. „Vůbec nedošlo na rezervy. Únavu jsme necítila, jediné, s čím jsme bojovala, bylo to, že mně bylo zle a zvracela jsem. I když to vypadalo, že pobřeží je blízko, byly tam tak silné proudy, že s lodí k pobřeží to trvalo 1,2 hodiny a na plavání byl odhad 4 hodiny,“ vysvětluje Yvetta proč opustila vodu před dosažením vysněného cíle.

Čeká ji ale mnoho dalších výzev. Na konci září odlétá Yvetta do Hong Kongu na světový pohár. Zvažuje i nabídku plavat z Vídně do Bratislavy. „To by byla taková vsuvka. Předpokládám, že bych to měla za 3,5 hodiny hotový. Vím, že to zatím žádná žena neuplavala. Možná kvůli proudům a kvalitě vody to bude trochu obtížnější,“ říká. Pak je ještě jeden světový pohár v Portugalsku.

Pomýšlí i na olympiádu, ale jak říká, je na ni ještě čas a možná stihne ještě jeden La Manche. O rekord oběma směry se pokusí zřejmě příští rok. Letos už není ideální počasí. Nominace na olympiádu je v březnu při mistrovství světa v Austrálii a jedna kvalifikace je ještě přímo v Číně. A tam se bude o postupu teprve rozhodovat.