Pozvání do divadla – V jámě lvové

24. února 2007, kultura, přečteno: 3828×

Dramaturgie Městského divadla Brno přináší divákům hry, s nimiž se na jiných scénách nesetkáváme, což potvrdila i šestá(!) premiéra letošní sezony. Režisér Stanislav Moša a dramaturg Jiří Záviš se rozhodli poprvé v naší republice uvést hru rakouského dramatika Felixe Mitterera „V jámě lvové“.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jak dokazují ohlasy po premiérách (8. a 9. 12. 2006), zvolili opět dobře. Autor se nechal inspirovat skutečnou válečnou událostí, v níž židovský herec vystupoval na jevištích jako rasově čistý Nérriec, i když byl původně vyhnán jako „nečistá rasa“ z divadelních prken. Dramatik sice skutečný příběh mírně upravil, ale neubral nic na autentičnosti.

Hru pro brněnskou scénu přeložil Václav Cejpek, který měl dosti zapeklitou práci, neboť kromě běžného jazyka se objevuje v podání hlavního hrdiny i jeho specifická řeč, kterou je nutné od ostatního textu odlišit. Nakonec překladatel vyřešil nutnost tak, že vytvořil zcela osobitý „vlastní jazyk“. Jak bude podán, to už záleží na interpretovi. Je nutné konstatovat, že Erik Pardus (Kirsch, resp. Höllaigl) zvládl poměrně složitý úkol výborně a podle ohlasu publika je v této roli excelentní! V paměti utkvěly účastníkům druhé premiéry i Karel Janský jako divadelní ředitel a Viktor Skála coby herec a nacista Strassky. V inscenaci se na domovskou Činoherní scénu po mateřské dovolené opět vrátila Alena Antalová (manželka hlavního hrdiny).

Svůj důvtip musel prokázat i výtvarník Daniel Dvořák, neboť řešil nejen scénu k vlastnímu dramatu, ale musel najít i scénografii pro hry v divadle na divadle uváděné. Hraje se v kostýmech, které navrhla Andrea Kučerová, hudbu složil Zdeněk Merta.

Mittererova hra „V jámě lvové“, s velkým úspěchem uváděna na mnoha scénách v Evropě, určitě obohatí i našeho diváka.