Turisté ještě za stolem

13. března 2007, sport, přečteno: 4357×

Klub českých turistů patří v Blansku k nejdéle pracujícím organizacím. Vždyť byl založen již v roce 1903. Pravda, jeho práce byla násilně dvakrát přerušena, ale vždycky se zase do společnosti vrátil. Letošní sezonu otevřel odbor KČT v Blansku členskou schůzí, na kterou přišlo z celkového počtu 87 členů celkem 47 účastníků, kteří přivítali i dva milé hosty, a to předsedkyni Jihomoravské oblasti KČT Ing. Hanu Slabákovou a Miloše Stejskala, člena oblastního výboru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Lze říci, že blanenský KČT pracuje ve třech skupinách. Nejstarší, seniorská, má 28 členů a průměrný věk 72 roků, což však nijak nebrání v aktivní činnosti. Členové středního věku se spíše soustřeďují na cykloturistiku a podnikají výjezdy nejen po republice, ale i do nedalekého Rakouska. Pravidelné jsou prázdninové týdenní pobyty v různých místech naší vlasti, v loňském roce to byl Kořenov na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Junioři mají program odpovídající jejich věku, ale i podmínkám studentských povinností.

Jak konstatovala předsedkyně odboru KČT v Blansku MUDr. Běla Juráková, jeden člen odboru se stal vedoucím vysokohorské turistiky a jeden vedoucím cykloturistiky. Členská schůze schválila MUDr. B. Jurákovou jako delegátku oblastní konference KČT.

Činnost KČT v Blansku se do povědomí veřejnosti vryla pořadatelstvím pochodů, zejména pak tradičního Pochodu podzimním lesem, jehož se loni zúčastnilo na 600 osob nejrůznějšího věku. Pochod se stal inspirací pro Zálesáky ve Svitavách. Ale dodávám, že nejen pro svitavské byl podnětem. Tradiční a obvykle i hojně navštívený bývá silvestrovský pochod na Babí lom, kde se scházívají i členové jiných odborů KČT.

V letošním roce se KČT v Blansku představí poprvé oficiálně i při zahájení turistické sezony, a to pochodem „Zámecká“, který se uskuteční 1. dubna na pěších trasách 5, 15 a 25 km, cykloturisté budou mít svoje cesty 25 až 50 km dlouhé. Jistě uznáním blanenskému odboru je svěření spoluúčasti při pořádání závěrečného letošního pochodu, který pod názvem „Poslední puchýř“ připravuje Kudrna ve dnech 16.–18. 11. právě do Blanska.

Program pro letošní rok je opět bohatý a turisté velmi rádi mezi sebou přivítají další členy.