Sochy Michala Gabriela v blanenské galerii

17. října 2007, kultura, přečteno: 8356×

Michal Gabriel v Galerii města Blanska prezentuje soubor soch, který je součástí putovní výstavy zahájené v létě tohoto roku. V Blansku jsou vystavena sousoší Hráči, Tanečníci a Agáve.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Michal Gabriel: „Figura pro mě vždy byla prvotní. Mám pocit, že umělec snad ani nemůže začít jinde než vyrovnáním se s tímto tématem.“

Cyklus Hráči (od r. 2000) je zatím „neuzavřenou kapitolou“. Gabriel sousoší rozšiřuje o nové hráče, přičemž mluví o nedělitelném celku, jedné soše, která stále přirůstá. Pro autora je důležité, aby každá jednotlivá socha vznikala z jednoho kusu dřeva – dubu.

Michal Gabriel
Michal Gabriel

Série Tanečníci, tři laminátové figury z roku 2004, je v Blansku zastoupena pouze dvěma postavami. Gabriel vycházel z postupu, jaký použil při realizaci interiéru pavilonu indonéské džungle v pražské zoologické zahradě. Ne náhodou sochy připomínají proplétající se kořeny, postrádají však realistický detail stromové kůry. Jejich povrch je uzpůsoben tak, aby připomínal plastelínu. Proto si sochy i přes svoji velikost uchovávají hravost odkazující k dětské kreativnosti.

Třetím vystaveným souborem je Agáve (r. 2001), stylizované bronzové rostliny.

VEŘEJNÁ DISKUZE S MICHALEM GABRIELEM
pátek 19. 10. 2007 v 16 hodin v prostorách galerie

Galerie města Blanska srdečně zve na diskuzi se sochařem Michalem Gabrielem, která je otevřená pro širokou veřejnost všech generací. Diskuze se koná v rámci jeho probíhající výstavy v Galerii města Blanska. Vstup zdarma.

Gabrielovo figurativní zaměření je patrné v jeho raných pracích z období studia na pražské Akademii výtvarných umění (1982-1987). V té době začal obdivovat keramiku Mayů i moderní sochařské dílo Henryho Moora. Tento obdiv se v jeho tvorbě odrážel v důrazu spíše na formu a celek na výraz a detail. Kromě figury lidské patří k jeho ústředním tématům strom a zvíře. Zpracování lidské, zvířecí či rostlinné figury je charakteristické nejen pro jeho volnou tvorbu, ale i interiérů či exteriérů veřejných prostor.

gabriel_2

V roce 1987 Michal Gabriel spoluzaložil výtvarnou skupinu Tvrdohlaví. Pro historii české umělecké scény tento rok znamená významný mezník. Tvrdohlaví hráli ve formování porevolučních uměleckých aktivit podstatnou roli. Skupinu kromě Michala Gabriela tvořili Jiří David, Stanislav Diviš, Zdeněk Lhotský, Petr Nikl, František Skála, Stefan Milkov, Jaroslav Róna, Čestmír Suška a Václav Marhoul. „Tvrdohlaví uspořádali tři velké úspěšné výstavy, a protože byli všichni silné individuality, po čase se opět jako skupina rozešli.“

Od roku 1998 je Gabriel vedoucím Atelieru figurativního sochařství na Fakultě výtvarných umění v Brně.

www.michal-gabriel.cz