Za Pygmeji Bambuti do blanenského kina

14. května 2008, kultura, přečteno: 9284×

Po stopách cestovatele, etnografa a antropologa Pavla Šebesty, který věnoval život studiu Pygmejů – nejmenších lidí světa, se loni na jaře vydali z Blanska do rovníkové Afriky Milan Daněk a Alena Žákovská. Z cesty vznikl 40minutový snímek, který bude moci zhlédnout i blanenská veřejnost.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Film s názvem BAMBUTI bude za účasti obou cestovatelů, režiséra a maďarské hudební skupiny uveden v Kině Blansko 22. května od 18.00 hodin.
Vstup je volný.

Pavel Šebesta
Antropolog Pavel Šebesta.

Expedice RUWENZORI – ITURI strávila pět týdnů v oblasti příkopové prolákliny, která se táhne kolem hranic Ugandy a Konga. Nebyli by to Alena Žákovská a Milan Daněk, aby si nenašli něco pro extrémní výkon, jak jsou zvyklí, a tak v první části expedice vystoupali na nejvyšší tamní vrchol Margherita Peak 5.109 m. Poté se s knihou antropologa Pavla Šebesty, Otce Pygmejů, „Mezi nejmenšími lidmi světa“ vydali v jeho stopách do pralesa Ituri a pátrali po osudech Pygmejů Bambuti.

bambuti1

Cesta to byla nebezpečná, neboť na tomto území ještě donedávna probíhala válka a pro cizince byla tato zóna uzavřena. Riziko setkání s rebely zde nadále přetrvává. Přes oficiálně vyhlášené příměří tato oblast zůstává zkorumpovanou zemí bez zákonů. Pygmejům Bambuti však zákony vládců nechybí. Žijí v souladu s přírodou a přirozeným řádem světa. Trpasličí kmeny chránila od pradávna neprostupnost pralesa. Díky politické nestabilitě země nebylo v posledních desetiletích o jejich osudech mnoho zpráv. „Jsou to velice milí a přátelští lidé. Spíše plaší, válek se nezúčastňují, raději utečou do pralesa,“ říká Milan Daněk. Symbol přátelství, podání ruky, se proto objevuje i na obalu DVD Bambuti.

bambuti2

Expedice zaznamenala poznatky o kanibalismu páchaném na Pygmejích, které šokovaly celý svět. Vojáci je prý pojídali, aby si přisvojili jejich mimořádné vlastnosti pro pobyt v lese – dobrý zrak, stopařské dovednosti... Svědectví člověka, jehož celá rodina se stala obětí takového zvěrstva, není jediným výsledkem cesty. Expedice navštívila deset vesnic a táborů Bambutů, dokumentovala jejich současný život, písně, tance a zúčastnila se i tradičního lovu do sítí.

Zpět přivezli stovky fotografií a hodiny videozáznamů, které bylo potřeba roztřídit a zpracovat. S výrobou filmu pomohl již popáté Jan Popelka ze studia Audiovisual. „Jen práce na filmu zabrala tři čtvrtě roku. Než jsem se probral těmi asi osmi hodinami záznamu, bylo to, jako bych byl na expedici taky,“ uvedl Jan Popelka.

bambuti3

Film doprovází hudba, kterou přímo pro něj složil Zbyněk Petržela, s nímž studio spolupracovalo už na filmu o Blansku Příběh vody a ohně. Jako hlavní motiv, který se prolíná celým filmem, vybral hru na flétnu Alena Žákovské. „Použil jsem autentické zvuky pralesa a namíchal je se studiovou hudbou, aby ladila s tím, co je na obrazovce,“ přiblížil vznik deseti filmových skladeb Zbyněk Petržela.

Snímek bude přihlášen na putovní festivaly s cestovatelským zaměřením. „Film má hlubší poselství, je námětem k určitému zamyšlení,“ myslí si Milan Daněk, proto byl již odeslán na festival Etnofilm Čadca na Slovensko. V jednání je i účast na festivalu Jeden svět v roce 2009.

Jak se jim společné dílo podařilo, můžete posoudit i vy 22. května v 18.00 h v Kině Blansko. Na premiéru filmu jste srdečně zváni.