FOTOGRAFIE: Historický jarmark a oslava Dne dětí

6. června 2008, kultura, přečteno: 5892×

Tradiční historická sobota na konci května přilákala do zámeckého parku davy lidí. Letošní program byl obzvláště bohatý na akce pro děti k jejich svátku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Spokojenost s dětským rybolovem v zámeckém rybníčku vyslovili rybáři. Měli registrovaných asi 150 dětí a hlavně se toho ulovilo víc než v předchozích letech. Tedy 27 pstruhů a 10 kaprů. Ve stánku prodali kolem 500 pstruhů.

jarmark-01

Jak již bylo řečeno, patřil tento den především dětem. Byly pro ně připraveny mnohé atrakce, všechny zdarma. Na nafukovací skluzavce se tak vystřídal bezpočet dětí, o něco starší kluky zajímala zase vojenská technika – zbraně, maskování, ochranné prvky. Další si zase zajezdili na elektrokárách u Sýpky. Tamtéž se mohli seznámit s vybavením Městské policie Blansko.

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

Dům dětí a mládeže uspořádal u Sýpky soutěž v kreslení na chodníku a ve stánku hned vedle prováděl tetování podle šablon. Měli se co ohánět. Zájemců o zkrášlení těla obrázkem motýla nebo draka bylo habaděj.

jarmark-01

Pod zámkem probíhala ukázka tavby železa v replice hliněné pece. Po celodenní práci s přikládáním, foukáním vzduchu, udržováním správné vnitřní teploty přišel konečně výpal. Z hromady zdrojového materiálu zbyl malý kus surového železa.

jarmark-01

Nádvoří zámku bylo celé dopoledne určené pro dětská představení. Vystřídaly se zde divadelní herci, loutkáři, zpěváci, kouzelník i hudební skupiny. Uskutečnilo se zde také vyhlášení výtvarné soutěže pro děti na téma Hřiště snů. Zámecké sklepení nabídlo kromě chladného klima, které ten den přišlo velice vhod, také výstavu studentských kovářských prací. Tato výstava zde potrvá do 14. září.

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

Mezi prodejci nechyběli řemeslníci. K vystavenému zboží předvedli i to, jak se vyrábí.

jarmark-01

jarmark-01

V zámeckém parku probíhaly po celý den soutěže, byly zde historické i současné atrakce pro děti. Vystoupili známí i neznámí tanečníci a herci. Historické představení nabídla hned dvakrát skupina Švanci. Velký úspěch sklidila bublinková šou. Na poslední chvíli byla naplánovaná účast jedovnického klubu harlejářů. Svézt se na krásných velkých motorkách využily nejen děti.

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

V podvečer odstartoval od restaurace Sýpky horkovzdušný balón firmy Real Spektrum. Příznivý vítr ho odnesl k Újezdu u Boskovic. To už byl v plné přípravě večerní ohňostroj.

jarmark-01

jarmark-01

Po deváté hodině se začal řadit průvod na pochod městem. Bubeníci, koně, lidé v historických kostýmech a dav těch, kteří se s nimi chtěli projít středem města – ti všichni pomalým krokem prošli kolem radnice, ulicí Rožmitálovou, dále přes ulici Smetanovu a Seifertovu zpět do areálu blanenského zámku.

jarmark-01

jarmark-01

jarmark-01

Poté, co celý průvod dorazil k zámku, ohlásila hudba příchod závěrečné ohňové show, ohňostroje odpalovaného z rotundy.

jarmark27

jarmark28

Nelze ani vyjmenovat všechny, kteří se na programu dne podíleli. Všechny tanečníky, hudebníky, psovody a mnoho dalších vystupjících. Všem patří poděkování za to, že se zúčastnili a dopomohli k tomu, že se XI. Historický jarmark spojený s oslavou Dne dětí vydařil.