V Blansku se konalo MČR mladších žáků v baseballu

25. června 2008, sport, přečteno: 5122×

Mistrovství České republiky mladších žáků se uskutečnilo ve dnech 20.–22. 6. 2008 na hřišti Black Hill Aréna v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Letos se ho zúčastnilo 16 týmů z celé republiky, což je nejvyšší účast v historii této soutěže. Rekordní účast ovšem organizátory vůbec nezaskočila a všech 54 zápasů na čtyřech hřištích proběhlo naprosto bez obtíží. A jak se sem vešla čtyři hřiště? „Jsou to všechno špunti do 10 let, proto se hraje na hřištích se zkrácenou homerunovou vzdáleností,“ vysvětlil Robert Dvořák.

baseballdeti1

Na prvních třech místech se umístila družstva: Technika Brno, Krč Altron Praha a Draci Brno. Blanenský tým Black Hill Olympia Blansko (věkovým průměrem hráčů asi nejmladší družstvo ze 16 zúčastněných) se pod vedením trenéra Oty Kostky umístil na krásném 9. místě, tedy těsně za polovinou výsledkové listiny.

baseballdeti2

PODĚKOVÁNÍ PANU OTOVI KOSTKOVI

V dnešním světě, kde je obětavosti, jen co by se za nehet vešlo, zato se stížnostmi na chování (někdy i brutalitu a kriminalitu) dětí a mládeže se setkáváme ve svém okolí poměrně často, máme my v Blansku obrovské štěstí. Máme tu čest se potkávat s člověkem, který si vzal za své celoživotní poslání práci s dětmi, což je práce velmi namáhavá, nedoceňovaná a většinou i málo finančně ohodnocená.

Pan Ota Kostka se dětem věnuje ve své profesi vychovatele (již 25 let) nyní v ZŠ Salmově, kde je u většiny dětí v družině nejoblíbenější díky akcím, které s nimi po dobu jejich pobytu v družině absolvuje (např. návštěva dopravního hřiště, vycházky do přírody, hry a soutěže, v zimě pravidelné bruslení na zimním stadionu, pečení vánočních perníčků, atd.).

Je jediným vychovatelem v Jihomoravském kraji a jeden z mála mužů v této profesi. Navíc svůj volný čas tráví již 11 let tréninkem nejmenších dětí z blanenského baseballového klubu – družstva mladších žáků Black Hill Olympia Blansko (děti od 5 do 10 let). Dvakrát týdně vede trénink, o víkendech se s nimi účastní baseballových turnajů a co víc, snaží se, aby se baseballové turnaje konaly i v našem městě. Je to práce náročná na čas, shánění financí a dalších ochotných lidí, např. rozhodčích, které musí pořadatelský klub zajistit. Pan Ota Kostka má velký podíl i na organizaci Mistrovství České republiky mladších žáků.

baseballdeti3

My, rodiče dětí z blanenského družstva, jsme se v neděli odpoledne rozcházeli po třech dnech strávených ve sluncem rozpálené baseballové aréně (nabité ovšem skvělou atmosférou) hrdí na své ratolesti a spokojení, že se právě našim dětem věnuje takový skvělý člověk. Na tabuli výsledků centrálního hřiště se objevil nápis, který byl sice anonymní, ale vyjadřoval i naše pocity prostě a výstižně: OTO, DĚKUJEME. Touto cestou se k anonymnímu poděkování připojujeme. Rodiče dětí z týmu mladších žáků Black Hill Olympia Blansko.

(sepsala Mgr. Hana Chajdová)

TIP: Pokud jste zastánci hesla: „Kdo si hraje, nezlobí" a máte děti školou povinné, zkuste je přihlásit třeba v Blansku do baseballu…