Model moravské vesničky jako stálá výstava

15. září 2008, kultura, přečteno: 6480×

Blansko má novou atrakci. Cca 12 metrů dlouhý model moravské vesničky vystavuje od léta v prostorách bývalého učiliště ČKD pan Miroslav Mužík.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stavbě modelů se věnuje už sedm let. Nejdříve vyráběl pro vlastní děti malá zvířátka, která se pohybovala. Pak vznikl stůl s mlýnem a od té doby postupně přibývaly další modely a stoly. Jenže děti odrostly a velké modely se obtížně skladují, takže vznikl problém, kam s nimi. To se podařilo vyřešit nápadem s jejich vystavením.

Panu Mužíkovi se podařilo pronajmout si prostory v budově ČKD na ulici Gellhornově a zřídit tam stálou expozici. „Modely jsem skládal dohromady jeden a půl měsíce. Ani jsem nevěděl, jak to mám složit, protože jsem si nic nenamaloval. Elektřinu jsem dodělával na poslední chvíli,“ popisuje autor trable při sestavování modelů.

vesnicka1
Na modelech je stále co vylepšovat a upravovat. Miroslav Mužík se jim věnuje denně.

Modelu vévodí velký kostel. Stejně jako ostatní domy ani on nemá svoji existující předlohu. Vše vzniká v hlavě autora. Vymyslí, zda na stole budou truhláři, horníci nebo řezníci a zabíjačka a podle toho ztvární celý stůl. K vidění je zatím 347 postaviček, z toho se jich 137 může pohybovat. Zvířátek zde najdete přes 320.

I když vás už teď model překvapí svou velikostí, autor nechce polevit a plánuje jeho další rozšíření. „Sice je to velký, ale pořád je to malý. V plánu mám vyrobit do adventu betlém. Postavičky už dělám, ty budu mít skoro hotové, ještě připravit stoly. To stihnu, mám na to tři měsíce,“ říká nadšeně.

vesnicka2
Foto: Stanislav Mrázek

Jak dokončí betlém, přijde na řadu rozšíření o další, již třetí schod, kde by mohly být, jak sám říká, např. blanenské domy, třeba radnice nebo kostel... „Časem stoly poskládané do „U“ zaplní celou místnost. Aby člověk něco viděl, když už k nám přijde,“ slibuje Miroslav Mužík a zve tímto návštěvníky k prohlídce.

I když má otevřeno sotva měsíc, je s návštěvností zatím spokojený. Turisté i místní už začínají chodit. Model je atraktivní samozřejmě hlavně pro děti.

betlem
Foto: Vladimír Jančík

Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin.Informace získáte na tel. 720 429 525.