O festivalových Dětech noci hovořila kostýmní výtvarnice

21. října 2008, kultura, přečteno: 5153×

Jihomoravský festival pohodových filmů přinesl do Blanska premiérový film Děti noci. Blansko se řadí mezi jedno z osmi jihomoravských měst, v nichž se festival koná, letos již osmý ročník.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedinečnost festivalu spočívá zejména v tom, že nepřináší jen časem prověřené české filmové trvalky a premiérové hity, ale zprostředkovává i osobní kontakt s tvůrci filmů. Blanenskou část festivalu, do nějž jeho tvůrci zařadili premiérový film Děti noci, zahájila starostka města Blanska Jaroslava Králová.

Projekci každého festivalového filmu předchází tradičně beseda a autogramiáda s osobností, která je s filmem spojena. Většinou jde o představitele titulních rolí. Ty se ale do Blanska zajistit nepodařilo, a tak ve zdejším kině do křesla na pódiu usedla kostýmní výtvarnice Jaroslava Procházková. Zpovídal ji Vladimír Koudelka .

ffestival

Již v roce 1984, tehdy ještě na škole, se Jaroslava Procházková zapsala do titulků seriálu Slovácko se nesúdí.Tím odstartovala svoji kariéru a spolupráci s režisérem Petrem Tučkem. Kromě práce kostýmní výtvarnice se věnovala také modelingu. Letos má za sebou tři premiérové filmy – Boží hod, Tobruk a Děti noci.

V rozhovoru přiblížila svoji práci na posledně jmenovaném filmu, spolupráci s režisérem i herci, aby použité kostýmy správně odrážely pocity i náladu postav, představy režisérky Michaely Pavlátové i samotných herců. Film má fáze pozitivní, optimistické i depresivní a to je vše potřeba postihnout i za pomocí kostýmů. „Martha Issová má ve filmu spoustu poloh, je hlavní hrdinkou a má hodně převleků,“ vybírá si Jaroslava Procházková na dotaz moderátora nejoblíbenější postavu z tohoto filmu, kterou pomocí kostýmů pomáhala dotvářet.

Vybrané dobrovolné vstupné ze všech festivalových filmových představení půjde ve prospěch Nadačního fondu pro opuštěné děti Rozum a Cit, jehož patronkou je Naďa Konvalinková. Jen z Blanska od cca 100 diváků něco málo přes dva tisíce korun.

Film Děti noci uvede opět Kino Blansko, tentokrát již za regulérní vstupné, 20., 22. a 23. listopadu.