Plastiku bojovníka z kostela sv. Martina nahradí zřejmě kopie

22. prosince 2008, kultura, přečteno: 5979×

Nenápadná plastika ve zdi kostela, které jste si možná ani nevšimli, je vzácným unikátem, a proto se nyní rozhoduje, jak ji co nejlépe uchránit před klimatickými vlivy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedná se o románsko-gotickou plastiku, která není přesně datovaná, ale odborné posudky ji do tohoto období zařazují. Je unikátní tím, že na ní není rostlinný nebo zvířecí motiv, ale motiv lidské postavy. Zda se jedná o sv. Martina, patrona kostela, to lze těžko odhadovat.

„Objevena byla asi před 15 lety při opravě omítky kostela. Sice byla tehdy zakonzervovaná, ale vzhledem k tomu, že se nachází v jižní stěně kostela a není krytá, tak na ni působí slunce, vítr i déšť. Z důvodu obavy před erozí se uvažuje o tom, zda ji nějak nechránit pro budoucnost. Zvláště proto, že je považována za jedinečnou plastiku svého druhu tady na Moravě,“ vysvětlil farář Jiří Kaňa.

farář Jiří Kaňa, plastika v pozadí
Farář Jiří Kaňa pod zmíněnou plastikou. Foto: S. Mrázek

Vzhledem k mimořádné uměleckohistorické hodnotě díla se v předložených elaborátech zpracovaných odbornými institucemi doporučuje vyjmutí reliéfu ze zdiva a jeho prezentace v interiéru, nejlépe přímo v kostele sv. Martina a na jeho místo se uvažuje s osazením kopie. Na originále restaurátor zamýšlí provést očištění, zpevnění případných fragmentů původní polychromie, odstranění nevyhovujících výplní spár a konzervaci zbývajících.

plastikadetail_450
Detail plastiky.

Přišlo se ale na to, že umístění s největší pravděpodobností není původní a pokud by se plastika měla vyjmout, šlo by o velký zásah do kamenné zdi. Názory na její stěhování se proto různí. Po přemístění do kostela by byla umístěna na místě, kde bude přístupná veřejnosti, ale zůstává otázkou, zda ji pak ještě venku nahradit replikou.

plastika3_450

„V současnosti je nastartovaná diskuze mezi Městem Blansko, památkáři a mnou. Jednotlivé kroky budou ještě upřesňovány,“ říká Jiří Kaňa. Peníze na záchrannou akci hledá nejen v rozpočtu Města Blansko, ale také na Jihomoravském kraji, kde rovněž podal žádost o dotaci. Podle posudku by se práce obsahující vyjmutí, ošetření, zhotovení repliky a instalaci měly vejít do 100 tis. Kč.

Jednou z variant je i to, že plastika zůstane v původním místě venku. Pak se památkáři spíše kloní k vyrobení ochranné stříšky nad plastikou. Na jednom se ale shodují všichni, unikátní památku je nutné ochránit před jakýmkoliv negativním vlivem, ať už jde o počasí, nebo lidskou činnost.

V závazném stanovisku odborných orgánů se o blanenském kostele píše následující:

... Kostel sv. Martina v Blansku – jedná se o jednolodní orientovanou obdélnou stavbu s půlkruhovým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží při západním průčelí.

Základy kostela a část jižní obvodové zdi pocházejí z doby románské (kolem roku 1134), v roce 1672 byla vybudována kamenná věž, v letech 1707–1710 byl kostel opraven a rozšířen o nové kněžiště s oratořemi a v roce 1793 získal přestavbou kněžiště a části kostelní lodi svou dnešní podobu.

V roce 1993 byl na jižní straně fasády nad pozdně gotickým portálkem objeven pískovcový reliéf bojovníka, stojícího ve slepé arkádě, jejíž okraj je zdoben pletencem. Postava je spojována se sv. Martinem, jemuž je kostel zasvěcen a je datována k roku 1140.