V galerii vystavují členové sdružení Q

22. dubna 2009, kultura, přečteno: 5457×

Sdružení Q je seskupení výtvarných a literárních umělců, hudebníků, herců, režisérů atd. Bylo založeno v druhé polovině šedesátých let Oldřichem Mikuláškem, Ludvíkem Kunderou a Janem Skácelem. Patnáct členů a jeden host se nyní prezentují v Galerii města Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Galerie města Blanska navazuje na tzv. Salony Sdružení Q, které zde v minulosti proběhly. Výstava je výběrem z prací těch umělců, kteří zpracovávají velký formát s tématem figury, ať už konkrétní či abstraktní formou.

q1

Divákům se nabízí průřez mnoha uměleckými technikami: od různých malířských přístupů (Zdena Höhmová, Arna Juračková, Miroslav Malina, Jan Pospíšil, Božena Rossí, Josef Ruszelák, Miroslav Šimorda) přes grafiku (Marie Filippovová, Marie Plotěná, Jan Rajlich ml. – ten představuje tzv. grafiku užitou, tedy plakát) a techniku koláže pana Rajlicha staršího po různé formy sochařství (Jaromír Gargulák – bronz, Ludmila Kováříková – keramika, Zdeněk Macháček – polychromované dřevo, Zdeněk Tománek – kombinovaná technika, Marek Trizuljak – sklo).

q2

Sídlem Sdružení Q je Brno, členy jsou však také umělci z jiných měst i ze Slovenska. Nejedná se o umělecký spolek s jednotnou tvůrčí linií, sdružuje naopak umělce různých žánrů i názorů. Mezi jeho nejvýznamnější členy patří literáti Ludvík Kundera, Milan Uhde, František Listopad, výtvarníci Jan Rajlich, Jozef Jankovič, Jindřich Štreit, divadelníci Arnošt Goldflam, Boleslav Polívka, architekt Ivan Ruller, teoretik architektury Jan Sedlák a další.

Výstava členů Sdružení Q v Galerii města Blanska potrvá do 6. května.

Další informace o galerii a výstavách najdete na www.galerie.blansko.cz.