Hasiči soutěžili v Blansku

19. června 2009, sport, přečteno: 4610×

IX. ročník společné krajské soutěže v požárním sportu družstev HZS kraje Vysočina a Jihomoravského kraje se konal ve čtvrtek 11. června v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Letošního klání se zúčastnilo 11 desetičlenných soutěžních družstev, reprezentujících všechny okresy obou krajů a územní odbory HZS.

Soutěž byla zahájena na nádvoří požární stanice, kde také proběhla první disciplína – výstup do 4. podlaží cvičné věže. Oproti další disciplíně – požárnímu útoku – se nejedná o něco, co by hasiči využili přímo v akci, protože se dnes používají výsuvné žebříky, ale je zde potřeba síla, odvaha ve výškách a hlavně skvělá koordinace pohybů. Třicet metrů po rovné zemi a 12 m do výšky zvládali nejlepší borci za neuvěřitelných 15 vteřin.

hasici_002

Na hřišti ASK se pak soutěžilo v běhu přes překážky, štafetovém běhu a v již zmíněném požárním útoku. Ten vyžaduje především skvělou souhru celého družstva. Reprezentanti pořádajícího územního odboru HZS Blansko patřili k favoritům soutěže a ještě po prvních dvou disciplinách byli na čele celkového hodnocení. Naděje jim ale zhatila chyba v požárním útoku – špatně připojená hadice k rozdělovači je připravila o drahocenný čas a Blanenští v požárním útoku skončili až na 8. místě. Druhým místem ve štafetě se však tým z Blanska dotáhl na celkové 4. místo a vybojoval prvenství v hodnocení družstev z Jihomoravského kraje.

hasici_001

První tři místa v absolutním pořadí obsadili hasiči z Kraje Vysočina. Družstvo z Jihlavy převzalo také putovní pohár pro vítěze společné soutěže.

Z nejlepších závodníků obou krajů budou sestavena družstva, která se ve dnech 24. a 25. června zúčastní mistrovství republiky v požárním sportu, jehož hostitelem bude Třebíč.