Na besedě se sochaři

15. června 2009, kultura, přečteno: 3848×

Galerie města Blanska představila svým příznivcům a početnému neblanenskému publiku tvorbu sochařů Davida a Tomáše Medkových „Impressio et corpuscule“ 16. 5.- 10. 6. 2009.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Geometrické sochy Tomáše Medka a otisky dřevěných soch (matric) na plátna Davida Medka, vytvořily dokonale souznící expozici v prostorách, které nedávno prošly nenápadnou, ale zásadní úpravou. Galerie se opticky zvětšila a takzvaně „si vydechla“.

Kurátoři zasluhují dík nejen za ten omlazující čin, ale hlavně za to, jak galerie žije, jak rychle se stala citovanou a skloňovanou v širším společenství laiků, teoretiků a výtvarných umělců, kteří ani nevěděli, že v Blansku galerii máme; za publikační důslednost a kvalitní propagační grafiku; za činnost, která si klade za cíl dostat dobrovolně mládež na výstavy, nejen proto, že si to jejich učitel přeje; za prezentaci zvučných jmen ze současného výtvarného olympu, pro které je ctí v Blansku vystavovat. Děkujeme!

galeriebeseda_001

Dílo obou autorů je těžké popisovat a vysvětlovat, aniž by se pisatel dopustil klišé z vernisáží, recenzí a výstavních katalogů, nebo aniž by upadal v záchvaty nadšení, které jsou směšné každému, kdo to neviděl. Proto následuje pokus o stručnou informaci s vědomím, že je to stejně marné jako popisovat vůni.
Sochaři – bratři Medkové ctí přírodu. Nechtějí ji vylepšovat. Jsou skromní.

Obdivují matematické a fyzikální zákony, uvědomují si nekonečnost prostoru, z něhož Tomáš Medek „vyřízne“ tvar krychle, v níž se pak odehraje vzrušující příběh. David Medek má zkušenost s tvarováním dřeva i s typografií. Obvod vyřezávané dřevěné sochy ve tvaru prstence otiskuje na plátno, jehož velikost je dána délkou stopy při jednom otočení. Socha i obraz jsou vystaveny společně a tvoří jeden celek.

Beseda s oběma umělci se setkala s velkým zájmem studentů a veřejnosti. Součástí besedy bylo promítání dvou dokumentů o využití techniky 3D tisku při tvorbě návrhů trojrozměrných artefaktů.

V prvním případě se jednalo o dřevěnou sochu Tomáše Medka „Tangle / Untangle III“. Druhý film je záznam o realizaci sochy Tomáše Medka „UROBOROS“ ve francouzské Remeši. Je to sedmimetrový a sedmitunový kolos z nerezové oceli vytvořený složitou technologií a je svědectvím o skvělém umělcově mezinárodním úspěchu. Do Remeše z nás pojede málokdo, ale jiné dílo Tomáše Medka uvidíme v Brně blízko Mahenova divadla. Bude to sousoší tří obřích Edisonových žárovek, jejichž model byl v Blansku vystaven. Už se těšíme.

Eva Kupová
(pedagožka na ZUŠ Blansko)