Půlmaraton Moravským krasem vyhrál Mulugeta Serbessa

18. srpna 2009, sport, přečteno: 5773×

15. ročník Půlmaratonu Moravským krasem vyhrál 38letý lékař Mulugeta Serbessa. Zopakoval si tak triumf, kterého zde dosáhl v roce 2004. Tenkrát vyhrál před Ivanem Čotovem. Ten mu i letos mohl být zdatným soupeřem, ale závod nedokončil.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mulugeta Serbessa proběhl cílem v čase 1:15:07. Nebyl to jeho nejlepší výkon, přece jen před pěti lety to zde zaběhl o sedm minut rychleji. Říká, že už moc neběhá, navíc po doběhu si stěžoval na problémy s nohou a když ukázal nové nerozšlápnuté tenisky s prosakující krví, bylo jasné, proč letos svůj rekord nezlepšil.

pmk_1

  1. SERBESSA M. / Týn nad Vltavou / 1:15:07
  2. HORÁK Pavel / Vyškov / 1:17:39
  3. MARTÍNEK Roman / Děčín / 1:18:44
  4. GLIER Michal / Mor. Slavia Brno / 1:18:53
  5. KRATOCHVÍL Pavel / Sokol Rudíkov / 1:19:46

Z Blanenských dorazil do cíle nejdříve Jan Macura z Horizont kola Novák na 8. místě (1:22:58). Svoji kategorii ženy B pak vyhrála Zdeňka Komárková v čase 1:35:51, i když celkově skončila na 40. místě.

Stalo se již zvykem, že jednotlivé závody jsou odstartovány výstřelem z děla. Startéry se letos stali starostka města Blanska Jaroslava Králová, místostarosta Lubomír Toufar a předseda ASK Blansko Josef Vrba.

Půlmaraton se rozrostl z čistě běžeckého závodu na univerzální. Jednak si ho užili koloběžci, ale na trasy se vydali i dva borci na in-line bruslích. Nejrychlejší z 26 koloběžců se vraceli do cíle již po 44 minutách. Naopak nejpomalejší dojížděli mezi prvními běžci.

pmk_3_450

Do Blanska dorazily také dvě zahraniční sportovní delegace. Závodu se tak zúčastnili běžci z partnerských měst Legnica a Mürzzuschlag. Polsko nasadilo do závodů dva atlety a rakouský tým hned sedm. Zvláště rakouský tým hodně sázel na svého závodníka Andrease Pfeifera. Ten nezklamal a doběhl jako jedenáctý v celkovém pořadí. Ve své kategorii Muži A z toho bylo dokonce 6. místo. V plánu byla i účast starosty Mürzzuschlagu, ten se ale pro zranění omluvil a do Blanska nakonec nedorazil.

pmk_2
Nejstarším účastníkem byl Pavel Cahel z Brna, který i ve svých 71 letech závod bez problémů dokončil v čase 2:23:32.

Nechyběl ani Lidový běh pro příchozí registrované běžce bez rozlišení věku. Ti se mohli vydat na trasu městem dlouhou 2 nebo 4 km. Běh má spíše propagační charakter a cíl přitáhnout veřejnost ke sportu. I tak se ale děti, které se ho zúčastnily především, popraly o vítězství.