Kroniky města Blanska jsou k dispozici v elektronické podobě

4. září 2009, kultura, přečteno: 4589×

Kroniky města Blanska uložené v okresním archivu se dočkaly digitální podoby. Nyní jsou k dispozici na DVD discích v Muzeu Blansko a jeho vedení zvažuje další kroky, jak je využít a zpřístupnit více veřejnosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Digitalizace, čili skenování kronik, bylo provedeno na speciálních knižních skenerech, které nepoškozují (nerozlamují) knižní vazbu a jsou obecně šetrné ke knihám (vyžadují často minimální kontakt s knihou). Umožňují rovněž zaznamenat i text, který je psaný do kraje knihy. Blanenští tak mají nyní k dispozici ve vysoké kvalitě a v barvě na čtyřech DVD tyto archivní materiály:

  • Pamětní kniha 1927–1942
  • Pamětní kniha 1946–1961
  • Pamětní kniha 1962–1973
  • Kronika města 1974–1979

Město Blansko přispělo muzeu na tuto akci 50.000 Kč. Digitalizaci kronik provedla firma YDS s.r.o. v rámci projektu s názvem „Digitalizace kronik Jihomoravského kraje“.

„Kroniky jsou často uchovány pouze v papírové podobě, a tak unikají velmi zajímavé informace občanům, nehledě na zastarávání a opotřebovávání kronik. Náš projekt vznikl za účelem uchovat historii jednotlivých obcí v dostupné podobě a umožnit seznámit s ní co nejvíce občanů,“ uvedla Lucie Ambrůzová z firmy YDS s.r.o a dodala, že do projektu se již zapojily i další obce a města okresu, např. Adamov, Petrovice, Letovice, Němčice, Křtiny či Bořitov.

pamětní kniha 1927

Zda budou DVD k dispozici badatelům prostřednictvím kopií nebo pro všechny ke stažení na webových stránkách, není ještě rozhodnuto. „Musíme zvážit všechna pro a proti, především v otázce nákladů na administraci,“ vysvětlila ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová s tím, že se vše rozhodne v průběhu měsíce září.