Drahan Blansko se představil na festivalu v Portugalsku

26. září 2009, kultura, přečteno: 5207×

Folklorní soubor Drahan Blansko oslavil své letošní 35. narozeniny na Světovém folklorním festivalu DANCAS DO MUNDO WORLD DANCES v Portugalsku. Na tento festival byl nominován uměleckou a koncertní agenturou AYFAS.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na festival, který se konal ve dnech 16. až 26. července byly mimo Drahanu po jednom souboru ze země nominováni reprezentanti Ruska, Francie, Srbska, Polska, Paraguaye a afrického Toga.

Soubory byly soustředěny v provincii Doure v městečku Argoncihle, ležícího cca 11 km jižně od Porta a 10 km od pobřeží Atlantického oceánu. Festival byl zahájen přijetím souborů na radnici v Santa Maria da Feira a večerním vystoupením bylo odstartováno turné po satelitních festivalech ve městech Aguera, Arrifana, Fornos, Caldas de Sant Jorgie a dalších. Drahan absolvoval celkem 11 vystoupení v 11 městech za 11 dní. Program byl časově velmi náročný, vzhledem k dopoledním zkouškám, cest na satelitní festivaly (až do 220 km), kde po průvodu městy následovala vystoupení většinou od 22 hodin.

portugalsko_01

Odpoledne byla využívána k návštěvám kulturních a historických památek a koupání v Atlantiku. Jak již bylo v článku zmíněno, pohybovali jsme se v oblasti Porta a čtenáři se jistě vybaví „portské“. Soubor byl pozván na exkurzi do jednoho z nejznámějších rodinných komplexů na zpracování světově známého portského vína, kde rod Grahams po mnoho generací toto víno zpracovává (téma by vydalo na samostatný článek).

Soubor Drahan patří etnograficky do oblasti Horácko, proto reprezentoval Českou republiku převážně těmito tanci pod vedením a v choreografii Miluše Jeřábkové, ředitelky Soukromé ZUŠ Blansko, kde má soubor domovskou scénu. O hudební doprovod tanečníků, zpěváků a prezentaci hudebních čísel se postarala Muzika Drahan, působící cca jeden rok ve zcela novém složení s primášem Jirkou Danielem ml.

portugalsko_04

Přestože soubory ostatních zemí, hlavně jejich muziky byly oproti Drahanu početnější, byl náš soubor na brífincích hodnocen velice kladně, zejména za choreografie, jejich rozmanitost a zaujalo mládí tanečníků i hudebníků. Prezident festivalu mimo jiné řekl, že soubor Republika Checa, jak nás Portugalci nazývali, si získal diváky a to je tam teprve druhý den.

Hlavní představení festivalu se konalo v jeho poslední den v Argoncihle, kde účinkovaly soubory všech pozvaných zemí a po svých programových blocích, tančily z každé země dva páry v choreografii paraguayské tanečnice závěrečnou formaci, jejíž součástí byly i charakteristické taneční motivy příslušných zemí a kde jednoznačně vyzněly prvky míru a přátelství. Bylo naplněno motto, že hudba a tanec jsou řeč, které rozumí všichni lidé bez rozdílu jazyka a národnosti. Emocionální ovace diváků do posledního místa zcela zaplněného náměstí Argoncihle přerušil až závěrečný ohňostroj.

portugalsko_06

Festival skončil a byl před námi návrat do reality všedních dnů. Hudebníkům, tanečníkům i choreografce a vedoucí souboru Miluši Jeřábkové patří poděkování za vzornou reprezentaci města Blanska i naší republiky. Byla navázána i další přátelství a následovala i nabídka účasti na dalším festivalu. Tentokrát trochu dále. V USA ve státě Georgia. Vzhledem k ceně letenek však asi zůstane jen u té nabídky.

Petr Plhoň